Цветозар Томов: Трудно ще бъде, ако изборите не са 2 в 1, но ЦИК ще се справи

Важно е да се осигури сигурност на процеса на гласуване с машините, категоричен е той

03.09.2021 | 10:39 Редактор: Здравко Черкезов
Цветозар Томов: Трудно ще бъде, ако изборите не са 2 в 1, но ЦИК ще се справи

"Трудно е да се каже кои избори ще са по-лесни от организационна гледна точка за ЦИК. Плюсовете за избори 2 в 1 са, че няма да се налага двукратна модификация на софтуера на машините за гласуване", каза пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"От друга страна това ще позволи подготовката на машините и за страната, и за чужбина – това да се направи още в складовете, тоест логистиката значително ще се опрости.

Минусът е, че гласуването ще е по-дълго и че няма да са достатъчно машините. Иска ми се да има поне по две машини в по-големите секции.

Доколкото ми е известно, бихме могли да осигурим още до около 2400 машини. Така ще имаме над 13 500 хиляди секции общо, което ще ни позволи в големите секции да има по две машини.

Най-трудният технологично вариант ще е, ако имаме не 2 в 1, а три последователни седмици избори. Но така или иначе ЦИК ще се справи и в двата случая", посочи Томов.

По думите му в чужбина трябва да има машинно гласуване в около 250 секции. Там обаче, ако имаме три последователни избора, времето ще бъде много ограничено, смята Томов.

"Може да се стигне до разрешаване на хартиено гласуване в отделни секции, за да има нормални условия за гласуване", посочи говорителят на ЦИК. Според него е много важен въпросът да се осигури сигурност на процеса на гласуване с машините. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК