Защо имаме нужда от актуализация на бюджета и кои са приоритетите?

"Тези, които искат по-добра система, нека да спечелят изборите и да предложат реформа на пенсионната система", каза проф. Ганчо Ганчев

27.08.2021 | 21:22 Редактор: Искра Ангелова

Актуализацията на бюджета - ще излезе ли сметката на властта?

"Проблемът е, че има нужда от актуализация на бюджета, тъй като се промениха икономическите условия в сравнение с периода, когато беше правен този бюджет. Той се базираше на други прогнози за възстановяване на икономиката. Но тази актуализация, която е подготвила служебното правителство, е приемлива", каза икономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR".

Но по думите му проблемът е, че зад това правителство не стои парламентарно мнозинство.

"Тези приоритети, които това правителство е вкарало в тази актуализация, не са съгласувани предварително с народните представители и има много партии с различни приоритети. Трудно е да се постигне консенсус. Радвам се, че на първо четене бюджетът беше одобрен. Но предстои второто четене, където ще чуем повече подробности", допълни проф. Ганчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него експертите трябва да са обективни и да се абстрахират от интересите от партията, която представят в парламента.

"Но това е малко вероятно. Така че експерти, които да са напълно независими и обективни, е трудно да се намерят. Но дори и експертите са обективни - те имат свои собствени предпочитания и виждания. Трудно ще намерим двама икономисти, които да имат едно и също мнение по даден въпрос. Не може да се намери разпределение на бюджета, което да удовлетворява всички", подчерта експертът.

Попитан дали сегашното разпределение прилича на нова "джипка", той отговори: "Тази теза беше доста добре развита от ДПС. Но критиката им не е добре обоснована, тъй като става въпрос за служебно правителство. То има нужда от по-голяма гъвкавост и по-голям ресурс, който да използва, тъй като няма парламент."

Проф. Ганчо Ганчев коментира и темата за преизчисляването на пенсиите.

"Това, което предлага служебното правителство, е приемливо. Другите варианти би следвало да предполагат преструктуриране и реформиране на целия модел как се финансира пенсионната система. Тези, които искат по-добра система, нека да спечелят изборите и да предложат реформа на пенсионната система. Но за момента е най-важно да имаме една актуализация на бюджета, която да компенсира пенсионерите, да има пари за здравеопазването и пари за компенсации на бизнеса", добави той.

Гостът в студиото смята, че думите, че актуализацията на бюджета ще доведе до хиперинфлация, са спекулация.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК