Трайчо Трайков: ИТН най-малко искат да отидат на нови избори

ДБ целенасочено не изгаря мостовете към ИТН, коментира бившият енергиен министър

05.08.2021 | 21:29 Редактор: Елеонора Танева

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков изрази възмущението си от предложението на Мая Манолова депутатите да получават 1500 лв. заплата. Това решение, така или иначе, не беше прието от народните представители. 

"Нито съм се ядосал, нито съм ги атакувал. Имам поглед върху различните нива на администрацията. В районните администрации, където аз работя, заплатите са доста ниски. Днес станахме свидетели на надцакване между Мая Манолова и Ива Митева. Не мога да повярвам, че човек без ден стаж в администрацията взима 1600 лв. заплата. Ако това е така, имаме тема за дебат. Ако не - г-жа Митева се е опитала да надкаца ж-га Манолова". Това заяви Трайчо Трайков в студиото на "Денят ON AIR". 

Той е категоричен, че депутатските заплати трябва да бъдат оптимизирани и да спре практиката с даване на "пари на ръка". 

Според него повечето партии в парламента искат да има правителство, за да се избегнат нови предсрочни избори.

"След изборите през април беше очевидно, че е в интерес на ИТН да има нови избори. А сега е още по-очевидно, че партията на Слави Трифонов не иска нов вот", коментира Трайков.

Бившият политик не се ангажира да прогнозира дали проектокабинетът на ИТН в крайна сметка ще получи нужната подкрепа. 

"Не знам дали са си развалили отношенията ИТН и "Демократична България". Виждам целенасочено поведение на ДБ да не изгаря мостовете и да не ескалира напрежението. Хубавото е, че остават много малко дни до изхода от ситуацията. Много от хората, които са попаднали в НС, се притесняват, че при следващия изпит пред избирателя, няма да стигнат до там", каза Трайков пред Bulgaria ON AIR. 

Той анализира и състава на проектокабинета на ИТН. Бившият енергиен министър е на мнение, че няма лошо в новите лица, стига да могат да опрадваят доверието, което им се дава за новата им роля. Но видя грешка в избирането на непопулярно лице за бъдещ премиер. 

"Министър-председател, за който никой не е чувал, не мисля, че може да се прескочи тази дупка, която се образува. Освен ако не се разчита, че зрителите на шоуто, които симпатизират на шефовете, ще го харесат и него", предположи Трайков.

Той подкрепи действията на министъра на икономиката Кирил Петков през последните два месеца, но изрази разочарование от работата по Плана за възстановяване, действията в сектор регионално развитие и благоустройство, в енергетиката. 

Трайков е убеден, че забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост не е фатално. 

"Ако беше внесен, вероятно щеше да има забележки и трябваше да се доработва. ЕК, която оценява това дали да даде парите или не, гледа през по-различна призма от този, който трябва да ползва парите. Но не съм убеден, че Планът най-добре адресира истинските нужди на страната", заяви Трайков.

Той препоръча повече да не се заобикаля темата за закриването на въглищните централи. 

"Колкото по-бързо забравим въглищата, толкова по-добре. Иначе ще продължим да дишаме въглищен прах, да плащаме безумни въглеродни квоти, но не искаме да го правим. И това е задачата на хората, които ще се нагърбят с големите отговорности от тук нататък", убеден е Трайков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК