Миков: Някой лъже, не може ИТН да са сближили на 90% позициите си и с БСП, и с ДБ

Ще бъде пагубно за БСП, ако подкрепи ИТН, прогнозира бившият лидер на БСП

04.08.2021 | 21:55 Редактор: Елеонора Танева

"България гори, хората са изправени пред трудни ситуации, цените на тока и на стоките растат. Това са проблемите на обикновения човек. В същото време по етажите на политиката вървят смешни и тъжни неща". Това заяви бившият лидер на БСП Михаил Миков в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него напрежението в НС вещае политическа криза, но е трудно да се каже дали предстоят нови парламентарни избори. 

"Има такъв народ" бяга от думата "коалиция" като дявол от тамян, защото са обременени и комплексирани. Обременени са от суета, от непознаване на политиката, от несъобразяване с живия живот", добави Миков.

"От ИТН не искат писмено споразумение, значи не искат да управляват, не искат да носят отговорност. Не може да направиш правителство на малцинството, без да се споразумееш с тези, които го подкрепят", категоричен е Миков.

Той заподозря в измама резултатите от преговорите, защото няма как ИТН да са сближили по време на разговорите си с БСП позициите на 90%, и на толкова да се припокриват и с "Демократична България".

"Някой лъже. Ще бъде пагубно за БСП, ако подкрепи ИТН. Или БСП е отишло толкова надясно, или ни лъжат, че има чак такова съвпадение в програмата им. БСП и другите партии се чудят как да се примъкнат към това управление, а ИТН не има дават шанс да го направят по-обосновано", заяви бившият лидер на левицата пред Bulgaria ON AIR.

Миков разкритикува и проектокабинета на Пламен Николов. Според него не е удачно той да се състои от непознати за обществото лица. 

"В управлението трябва да бъдат хора, които са познати на обществото, с авторитет, за да получат обществена подкрепа. Това е смисълът на персоналния състав на Министерския съвет", мотивира се Миков. 

Председателят на 42-то НС прогнозира, че шансовете на този парламент да излъчи правителство намаляват значително. 

"Несериозно е с третия мандат да се състави правителство, ако същите тези хора не успеят с първия мандат. Затова хората говорят, че има задкулисие. Поражда се съмнението за договорки за бизнес, постове, разпределяне на държавните служби. Накрая ще дойде суверенът и ще ги измете всички", добави Миков. 

Той беше категоричен, че президентът Румен Радев няма интерес да не се формира правителство, подкрепено от ясно политическо мнозинство, което да поеме отговорност за проблемите в държавата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК