Доц. Ташев: Държавата ни е в тежка ситуация, трябва ни мотивирано правителство

"Към момента у нас най-стабилна е президентската институция", посочи историкът

02.08.2021 | 21:44 Редактор: Жаклина Иванова

Kандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов иска да ревизира Преспанския договор, по който България дори не е страна.

"Тревожен е фактът, че български политици, претенденти да бъдат държавници, се явяват неподготвени по отношение на най-сериозния външнополитически проблем на България в Следосвобожденския ни период. Ако върнем лентата назад, ще видим, че това не е единственият случай, при който кандидат за висок държавен пост реално няма работеща позиция, с която да отстоява българския национален интерес". Това заяви историкът от БАН доц. Спас Ташев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него в момента държавата ни се намира в тежка ситуация, затова е необходимо да имаме добре мотивирано действащо правителство.

"Функцията на служебното правителство далеч не е такава, че да отстоява българския национален интерес. Тези хора, които дават заявка, че ще управляват България през следващия период, трябва да бъдат много по-подготвени, за да успеят. Това не го виждаме в момента", коментира още доц. Ташев.

По думите му в момента не е ясно кой взима решенията в България.

"Към момента у нас най-стабилна е президентската институция. Но там също стои въпросът, че президентът трябва да има един добър екип, с който да разработят политики, които да доведат до траен резултат", категоричен е историкът.

Събеседникът подчерта, че не сме постигнали успехи на територията на Северна Македония, както и че не сме спечелили сърцата на нейните граждани.

"Опозицията официално иска да ревизира този договор в Скопие. Подобна ревизия се осъществява и в сътрудничество с властта в Скопие. Това не е първият пример, в който виждаме обединение на опозиция и власт по отношение на подобни цели", уточни доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че опозицията и властта се договарят с цел да прокарат една тенденциозна антибългарска политика.

"За две седмици смениха няколко пъти визията на екипа, който ще бъде предложен от ИТН. Логично е в някои детайли политиката да не е изпипана докрай", подчерта историкът.

Специалистът е категоричен, че по отношение на Северна Македония българските политици е трябвало да изградят съвсем други политики.

"Нуждаем се от управници, които се съобразяват с българските национални интереси и ги отстояват, а не от някакви кариеристи или случайно попаднали хора в политиката", каза доц. Ташев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК