Мария Капон: По-лошото от скъпи избори е лошо и скъпо правителство

Петър Илиев? Искаме да видим боец като Бойко Рашков, каза депутатът от ИБГНИ

03.08.2021 | 21:45 Редактор: Здравко Черкезов

Имената на министрите в проектокабинета на Пламен Николов от "Има такъв народ" (ИТН) вече са ясни. Но от "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) са категорични, че преди дадат своята подкрепа е необходимо споразумение за политики.

"Ние тепърва ще вземем трудното решение, но сме поставили условия. И то е за споразумение", заяви депутатът от ИБГНИ Мария Капон в студиото на "Денят ON AIR". Тя поясни, че не става дума за коалиционно споразумение, а за споразумение за политики.

"В парламента никой не е единствен. В крайна сметка - ако искат. Защото по-лошото от скъпи избори е лошо и скъпо правителство. Първо, споразумение за политики и след това да прегледаме кой може да изпълни споразумението", посочи депутатът от ИБГНИ.

И Мая Манолова, и Николай Хаджигенов са останали с първоначалното впечатление, че Петър Илиев ще бъде кандидатът за министър-председател на ИТН. Илиев впоследствие беше предложен за вътрешен министър, но това не е най-същественият проблем, смята Капон.

"За нас най-големият проблем е, че искаме да видим боец - истинска битка срещу олигархията, каквато може да провежда Рашков. Искаме да видим такъв министър, който да може да спира парите, точно така, както Кирил Петков", изтъкна депутатът от ИБГНИ пред Bulgaria ON AIR.

Капон обясни, че решението ще бъде взето съвместно с всички платформи в коалицията.

"Искаме парламентаризмът да се възцари. Искаме да има истинска парламентарна република и да има прозрачно взимане на решения. Ние сме най-цветната и най-искрената група. Дори и за вътрешните ни скандали няма нужда някой да пуска слухове. Но в едно виждате, че сме категорични в момента", настоя тя и подчерта, че от ИБГНИ искат да видят уверения за битка и истинска промяна, а не подмяна.

"Нали не мислите, че Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - хора, стояли на протеста, ще позволят да има подмяна? Нали не мислите, че и Татяна Дончева ще позволи да има подмяна? Нали не мислите, че и Мая Манолова ще позволи това? Такъв компромис няма да се направи, ако ние не сме убедени, че това ще е промяна, а не подмяна", категорична е Капон.

Условието за подкрепа са отговори на определени въпроси, които да залегнат в споразумение.

"Това е договор не с нас, а с нашите избиратели. Ние се казвахме "Изправи се! Мутри вън!", защото мутрите много дълбоко са окопани във властта. Искаме да видим как мутрите ще останат вън", завърши депутатът от ИБГНИ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК