Кой кой е в проектокабинета на "Има такъв народ"?

Спорната фигура Петър Илиев оглавява МВР

03.08.2021 | 18:35 Редактор: Здравко Черкезов
Кой кой е в проектокабинета на

17 са имената в проектокабинета на Пламен Николов и "Има такъв народ" (ИТН).

За министър на вътрешните работи е издигнат 43-годишният главен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет Петър Илиев. Неговото име нашумя в края на миналата седмица, когато се очакваше именно той да вземе мандата от президента като кандидат-премиер. В първия проектокабинет на ИТН Илиев беше предложен за министър на правосъдието. В 44-тия парламент юристът беше консултант на ПГ на БСП.

Очаква се 58-годишният дипломат от кариерата Ради Найденов да оглави Министерството на външните работи. Той е завършил международни отношения в УНСС, специализирал в Германия, Франция и САЩ. Бил е дългогодишен посланик в Австрия и Германия, както и извънреден и пълномощен посланик в Швейцария и Лихтенщайн. Ако бъде избран, Найденов ще влезе за втори път в същото ведомство, след като през 2017 г. беше служебен министър на външните работи. Говори 4 езика.

Смел ход в Министерството на отбраната, където влиза Теодора Генчовска, възпитаник на Военната академия. Тя е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия.

Адвокатът Момчил Иванов е издигнат за министър на правосъдието. Той е дългогодишен преподавател по търговско и гражданско право във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". От 2009 до 2012 г. е хоноруван преподавател в Стопанската академия в Свищов. Освен юридическо, той има и историческо висше образование.

Депутатът от ИТН Пламен Данаилов е предложението за Министерството на финансите. Данаилов има над 20 години управленски опит в големи международни компании.

В Министерството на икономиката се очаква да влезе Десислава Димитрова, а ресор "Енергетика" да поеме Александър Николов.

Урологът д-р Силви Кирилов застава начело на здравеопазването на прага на четвъртата Ковид вълна. Той има опит като директор на големи болници, както и в Агенцията по трансплантации.

Сектор "Образование" ще бъде поверен на Велислава Петрова. В първия проектокабинет на ИТН тя бе спрягана за здравен министър. На 31 години, Петрова е завършила университета в Бристол, Кеймбридж. Притежава докторска степен по биологични науки, вирусология и имунология.

В социалното министерство се очаква да влезе Теодора Пенева, светкавично приветствана във Facebook от "Системата ни убива".

За министър на околната среда и водите е номинирана Силвия Бакърджиева, а за земеделското министерство - Пламен Абровски. Според медийни публикации той е братовчед на бившия министър на земеделието от първия кабинет на Бойко Борисов - Мирослав Найденов.

В разгара на летния сезон начело на Министерството на туризма ще застане Ивайло Кожухаров - магистър по икономика и маркетинг. В продължение на 13 години той е изпълнителен директор и генерален мениджър на хотелски комплекси у нас.

Инж. Георги Георгиев ще оглави Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е привърженик на бързото довършване на пътя Видин-Ботевград. Има собствена консултантска фирма за проекти в областта на строителството. И още една донякъде изненадваща номинация.

Очаква се в Министерството на транспорта да влезе Гроздан Караджов - активен участник в студентските протести през 90-те години и бивш депутат от "Реформаторския блок". Той е специализирал бизнес мениджмънт и телекомуникации в Япония. Професионалната му кариера започва във фондация "Отворено общество", а в периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения.

За Министерството на спорта е издигнат 36-годишният юрист Радостин Василев, по-известен като юридически съветник на футболния ЦСКА, когато президент на клуба беше Александър Томов.

За първи път оперен певец в Министерството на културата - Георги Султанов. Той е участвал в концертни програми с оркестрите на Националното радио и Софийска Филхармония.

Новият състав на Министерския съвет ще е факт, ако получи одобрение в пленарната зала.

Графики: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК