Политическа жега на масата за преговори за бъдещо правителство

Подкрепата за проектокабинета на Пламен Николов ще стане ясна в последния момент

03.08.2021 | 18:44 Редактор: Елеонора Танева

След дълго мълчание от "Има такъв народ" представиха структурата и състава на проектокабинета Николов. Преди Пламен Николова да обяви официално имената пред медиите, те бяха съобщени на "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

"Чухме имената. Ще ги обсъдим в парламентарната група. Ще решим преди завършването на парламентарната процедура", заяви Мая Манолова. 

От "Демократична България" дойдоха без основните лидери и пратиха представители на втория ешалон. От партията продължават да настояват да се подпише споразумение за подкрепа.

"Господин Христо Иванов е ангажиран. Отсъствието му не означава бойкот на преговорите", уточни Цецка Бачкова.

По-късно в парламента дойде и самият Христо Иванов и обясни отсъствието си от срещата. 

"Не участвам в инсценировки. И защото преценихме, че с информационният характер на срещата няма нужда и аз да участвам", категоричен беше съпредседателят на ДБ.

Последни на масата за преговори и в търсенето на подкрепа с ИТН седнаха от БСП.

"Това е нашата трета стъпка и условие - да има някакъв вид на споразумение. Остава в следващите дни да обсъдим какво да съдържа ", каза Корнелия Нинова.

И докато част от парламeнтарните групи мислят как да гласуват в пленарната зала, то от ГЕРБ-СДС са категорични - те са опозиция и ще гласуват против. 

"Нашите депутати ще влязат в залата, за да гласуват против правителството. Всяко друго наше действие би означавало да ни привържат към някои кукловоди", категоричен беше Бойко Борисов.

Така предложеният кабинет от ИТН ще бъде представен на президента Румен Радев. След това предложеното правителство трябва да бъде гласувано в пленарната зала.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК