ДБ потвърди: Петър Илиев е предложен, очакваме гъвкавост от ИТН

Вероятно ще има писмен документ, заяви Владислав Панев

03.08.2021 | 17:12 Редактор: Здравко Черкезов
ДБ потвърди: Петър Илиев е предложен, очакваме гъвкавост от ИТН

Шансовете ДБ да подкрепи кабинет на ИТН са не повече от 50%. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "Демократична България" Владислав Панев след срещата с "Има такъв народ", предаде "24 часа".

На срещата не са коментирали имената на министрите след тяхното представяне. 

Тепърва ще обсъдим, отговори Панев на въпрос дари ДБ ще подкрепят правителство, в което фигурира и името на Петър Илиев, с когото те вече изразиха несъгласие като премиер. Но потвърди, че Илиев е предложен.

"Вероятно ще има писмен документ от тяхна страна", обясни Панев на въпрос дали ИТН ще удовлетворят искането на ДБ за споразумение.

"Поискахме от ИТН да представят управленска програма. Потвърдиха, че имат такава, от която засега са изнесени само основните приоритети, но ще получим основната версия", допълни Цецка Бачева. Тя напомни, че ИТН предлагат правителство на малцинството.

За споразумение на срещата обаче не е говорено, това щяло да се обсъжда тепърва. Дискутирани са приоритети - правосъдие и съдебна реформа, образование и социална политика.

Ние ще решим на база и на имената, и на приоритетите. Можем да решим до момента на гласуване в пленарната зала, каза още депутатът от ДБ.

"Не сме изравяли някакви томахавки, за да ги заравяме", каза Панев за отношенията с ИТН. "Ние имаме намерение да се отнесем сериозно към този въпрос и ако имаме достатъчно аргументи, да подкрепим този кабинет."

Според него това, че първоначално изтекло името на Петър Илиев за премиер, а след това публично бил номиниран Пламен Николов, показвало гъвкавост на ИТН. Панев очаквал подобна и с имената на министрите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК