Само 8 депутати гласуваха да си намалят заплатите

Като директор на дирекция съм получавала по-висока заплата, отколкото в НС, коментира Ива Митева

05.08.2021 | 17:52 Редактор: Елеонора Танева

Окончателно: депутатите няма да си намаляват заплатите. Предложението на Мая Манолова беше да станат три пъти по-ниски - от 4 700 лева на 1 500. "За" гласуваха само 8 депутати.

1500 лева щяха да взимат народните представители, ако беше прието предложението за тройно намаление. Депутатите го отхвърлиха. Така в края на всеки месец народните представители ще получат редовните 4728 лева. 

"Предлагам да помислите дали би следвало да се признават транспортни разходи за държавния и общинския вътрешноградски транспорт", заяви Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Тя предложи още да отпаднат транспортните разходи и за самолетни билети, както и използването на колите на Народното събрание, като на всяка парламентарна група и комисия да остане по един автомобил. Механизмът за определяне на депутатската заплата и обвързването ѝ с възнагражденията на други държавни служители предизвика дебат. 

"За младши експерт заплатата варира от 700 до 1600 лв. Вие искате да вържете заплатата на народния представител със заплатата на младши експерт в държавната администрация", възмути се председателят на парламента Ива Митева. 

"За българските граждани със 700 лв. заплата  този спор е доста лицемерен и абсурден", контрира я  Мая Манолова. 

"Аз като директор на дирекция съм получавала по-висока заплата, отколкото като председател на НС", отговори Митева.

А след 5-часовото заседание и преди гласуването за заплатите, леки грешки предизвикаха смут в залата преди края на пленарния ден. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хр. Николов
преди 2 години
Призовавам Мая Манолова да апелира към всичките си избиратели, които получават повече от 1500 лв. на месец, да внасят горницата от доходите си за социални каузи. Сигнализирай за неуместен коментар