Бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток 2": Неизбежно затваряне или преминаване на газ?

Коментар на Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов"

30.06.2021 | 16:55 Редактор: Здравко Черкезов

ТЕЦ "Марица-изток 2" ще разполага с обща годишна квота за производство на електроенергия в размер на 1 млн. мегаватчаса (MWh) за следващия регулаторен период 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г., съобщиха от Министерството на енергетиката тази седмица. Това количество е за задължително изкупуване от обществения доставчик за регулирания пазар. 

Целта на тази политика е най-вече да се предпазят работните места в региона, коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", пред BloombergTV.

Според него има два основни начина за модернизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2". Едната е централата да се затвори, което е технически трудно и социално лоша. Вторият вариант е производството да премине на газ, което ще бъде много скъпо и пак ще доведе до затваряне на въглищните мини в региона.

"Инфараструктурата е огромна и не е разумно да не се ползва. Но трябва ясна визия за затварянето на мините от парламента", каза Кискинов.

Според него ще е трудно да се заменят работещите производства (централите на лигнитни въглища в Марица Изток осигуряват около 40% от годишното потребление на страната бел.ред), но трябва да се търси разнообразяване на горивната база, както и възможностите за възобновяеми източници.

Четете повече по темата BloombergTV.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
hydrogen_d
преди 2 години
Лесно се руши, трудно се гради!Около Мариците има пустеещи места /табани/, които не се използват, поради това, че те са изградени от отпадъка на ТЕЦ-а. На тези места е възможно да се изградят установки за добив на водород чрез слънчева енергия. Добитият водород се подава към ТЕЦ, което подобрява горенето и намалява вредните емисии. Ефекта ще е поразителен!Не трябва да се затварят, а да се оптимизират и намалят вредните емиции! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Бай Онзи
преди 2 години
***, оставяте са на евродебилите да ви водят за носа. Зелената мафия е безмозъчна. Няма как да мине на газ, откъде газ!? Тулския поток съвсеме го няма, а дали ще ни дадат тръбъ е много спорно. Русия ще го прекара през Гърция, Македония и Сърбия и ще ни заобокили. Но дори да но дадат траба, ставаме 100% зависими енергийно от Русия. Цялата тая идиотия с СО2 и климата е пълна измислица. Че като горим газ, нали пак в атмосферата се отделя като краен продукт СО2 и Н2О, каквото и сега излиза ... Сигнализирай за неуместен коментар