Дискриминационно ли е децата на ваксинирани да ходят на градина?

Някои хора не могат да се ваксинират по здравословни причини, подчерта адвокат Мария Петрова

08.07.2021 | 19:11 Редактор: Елеонора Танева

Ще се стигне ли до дискриминация между ваксинирани и неваксинирани след въвеждането на плана за реакции при различните нива на заболеваемост от Ковид-19 в страната?

В зависимост от нивото на заболеваемост и заетост на болничните легла България се разделя на зони. Зелена зона - при заболеваемост до 100 души на 100 000 население, от 100 до 200 заболели - Жълта и Червена зона - от 200-500. А Над 500 вече влизаме в тъмночервената зона.

Спрямо заетостта на леглата страната ни влиза в зелената зона, когато са заети до 2 500. А когато вече са над 9 000 - влизаме в тъмночервената зона, т.е. достигната е максималната натовареност на здравната система. 

Тогава се налага пълен локдаун. 

Кафенета и ресторанти, спортни зали, детски градини и училища ще бъдат затваряни, а събирания, семинари, спортни и културни събития - забранявани. Тези рестрикции ще бъдат ако надхвърлим 500 заразени на 100 хиляди души и над 9000 заети болнични легла в рамките на 14 дни.

Ще се препоръча и ограничаване на пътуванията, особено за хора от рисковите групи. Ще има облекчения за ваксинираните.

"Ако персоналът е 100% ваксиниран и има вход само за ваксинирани клиенти - заведение или търговец - може да не бъде атварян", обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

"Градините смятаме да бъдат затваряни на последен етап. Ще могат да бъдат посещавани от деца, чиито родители са имунизирани и ако целият персонал на заведението също е имунизирано", уточни зам.-министър Александър Златанов.

Според адвоката по медицински право д-р Мария Петрова тази мярка е абсурдна от юридическа гледна точка. 

"Към настоящия момент в действащата нормативна уредба няма такова задължение за ваксинация, а то не може да бъде вменено само по силата на заповед на министъра. Трябва да се променят поне 2 наредби за да стане това възможно. В неравнопоставено положение ще бъдат и хора, които не се ваксинират, защото здравословното им състояние не го позволява. ", убедена е адвокат Петрова.

Приоритет ще бъде и подобряване на координацията между доболничната и болничната помощ. 

"Важно е диагностиката и лечението да започват още от личните лекари в начален етап, така че да може болният да бъде диагоностициран навреме и в момента, когато има необходимост - да бъде насочен към болнично лечение", заяви зам.-министър Залатанов.

Здравният министър не се ангажира кога точно може да се очаква следваща Ковид вълна, но такава със сигурност ще има, ако населението не се ваксинира до края на лятото, смята той. 

"Наличието на Делта вълна не се обвързва с това кога точно може да има бъдеща епидемична вълна, а го обвързваме с малък брой ваксинирани. Мерките ще бъдат на национално ниво. Но регионалните здравни инспекции ще имат възможност да въвеждат и локални ограничения, ако епидемичната обстановка в дадено населено място сериозно се влоши", заяви министър Кацаров. 

12 842 дози с ваксина са поставени за денонощие у нас. Със завършен ваксинационен курс са малко над 836 хиляди души. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК