Затварят последни градините при нова вълна, 4 зони с различни критерии за реакция

Министър Кацаров представи новия национален план за справяне с Ковид-19

08.07.2021 | 10:40 Редактор: Жаклина Иванова
Затварят последни градините при нова вълна, 4 зони с различни критерии за реакция

"Ако процесът на ваксинация не бъде довършен до края на лятото, нова вълна ще има", заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той представи новоизработения национален план за справяне при евентуална следваща вълна от Ковид-19 у нас.

"Такъв план трябваше да има още миналата година. Ако имаше такъв, броят на жертвите би бил много по-малък от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат следващата вълна, затова е важно да има такъв план, а страната и гражданите да бъдат подготвени за посрещане на предизвикателствата от нова вълна. Кога ще стане това, не може да се прогнозира“, посочи д-р Кацаров.

В плана здравните власти са направили оценка на рисковете, на наличните ресурси, както и необходимите действия за намаляване на пораженията, свързани както със здравето на хората, така и с икономиката на страната.

"Най-лошият сценарий е вълна, която имахме в края на миналата година и началото на тази", отбеляза служебният министър на здравеопазването.

В документа са набелязани четири зони - зелена, жълта, оранжева и червена, разделени по различни критерии, като при всяка от тях са набелязани конкретни реакции на здравните власти. Планът ще бъде разпратен на всички институции, за да могат те да се запознаят с него и да се приведат в готовност да го изпълняват при необходимост, предаде БГНЕС.

Един от най-важните акценти в плана ще бъде граничният здравен контрол, увериха от здравното министерство. Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Дано да няма нова вълна Сигнализирай за неуместен коментар