Как действат и какви са разликите между иРНК, аденовирусните и антигенните ваксини

Разработени са на базата на различни технологии

08.07.2021 | 11:20 Редактор: Жаклина Иванова
Как действат и какви са разликите между иРНК, аденовирусните и антигенните ваксини

Ваксините срещу Ковид-19 са разработени на базата на различни технологии. Министерството на здравеопазването разяснява каква е разликата между тях.

иРНК - тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни.

Технологията за създаване на иРНК ваксина е разработвана в продължение на няколко десетилетия. Те не съдържат жив вирус и не оказват влияние на човешката ДНК. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.

Аденовирусни - след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. "spike" протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента също се разглежда от EMA.

Антигенни - използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
Стига с тия вируси вече Сигнализирай за неуместен коментар