Какви са новите изисквания за заведенията и спазват ли се?

Инспектори в София започнаха проверките си от бул. "Витоша"

23.10.2020 | 15:56 Редактор: Ивет Арабова

Полицията и столичният инспекторат започнаха проверки в заведенията в София. Те обхождат столичния булевард "Витоша" и проверяват дали се спазва 1,5 метра дистанция между масите, дали има поставени диспенсери с дезинфектант и дали стоят по 4 души на маса.

Проверките ще продължат и през нощта в баровете и дискотеките. Там ще се следи дали се допуска до половината от капацитета на заведението. Масите там трябва да са разположени също на 1,5 метра.

В наредбата не се посочва обаче колко трябва да е разстоянието между столовете. Ако решите да се присъедините към компания от четирима души, които вече са заели една маса и вие се явявате петия човек на нея, също подлежите на санкция от 300 лева. Според контролните органи мерките са адекватни, а заведенията спазват изискванията. Проблем се забелязва при клиентите. 

"До вчера имахме над 10 акта направени, установяваме, че нарушенията са главно от посетителите в търговските обекти. Вероятно това са хора, които са забързани и замислени в деня и забравят да си сложат маската или не са я сложили правилно. Имаме само един обект, в които е наказан самият продавач", обясни инж. Янислав Чулев, който е началник на отдел "Контрол на рекламна и търговска дейност".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК