Медицински специалисти и "Системата ни убива" подновиха протестите си

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на социалния министър

01.03.2020 | 19:05 Редактор: Тодор Петров

Медицински специалисти от цялата страна подновяват протестите си, които започнаха преди година на днешната дата. Този път протестите им са безсрочни и ще се провеждат всеки ден пред "Пирогов". Създадоха и собствена синдикална организация. 

"За тази една година категорични сме, че не бяхме чути, тъй като почти нищо не постигнахме, освен че извадихме кирливите ризи на много места и че се разказва вече за много злоупотреби в здравеопазването", каза медицинската сестра Мая Илиева. 

Пред най-големия спешен център у нас медиците разпънаха лозунги с надпис ''Пирогов е тук'', в знак на подкрепа на Бойка Анастасова, която твърди, че е репресирана на работното си място 

Недоволството стигна до Министерския съвет, където медиците разпънаха палатки. Майките на деца с увреждания от ''Системата ни убива'' също излязоха на протест пред МС, за да поискат отново оставката на социалния министър Деница Сачева. Причината е, че Сачева искала да отмени Закона за личната помощ. 

"Тя не спря да лъже, че Законът за личната помощ едва ли не е безполезен и че държавата не би могла да намери пари. Да не си е помислила да го пипне. Това е най-справедливият закон - с много борби, с години протести, беше приет", заяви Нели Димитрова от ''Системата ни убива''. 

Протестите пред прозорците на властта ще продължат, докато не бъдат чути исканията на недоволните.

В официална позиция от Министерството на здравеопазването отговориха, че част от исканията на протестиращите вече са изпълнени, а по други се работи и в момента.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК