Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Остър недостиг на акушерки и медицински сестри у нас

Системата се задъхва

20.01.2020 | 19:00 Редактор: Зара Паталева

В началото на месеца Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи реши да има национални професионални съвети на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, рехабилитаторите и лаборантите. Всъщност искането на всяка от тези групи специалисти не е от сега, а причината - различните стандарти за всяка професия.

Браншовете изразиха несъгласие да са под обща шапка, още когато Министерството на здравеопазването им предложи това преди около година. В същото време големият проблем с недостига на акушерки остава.

Налага се дефицитът да бъде преодоляван с кадри в пенсионна възраст. Цифри от преди месец показаха, че незапълнените щатове за акушерки са около 4000, а сестри над 30 000.  Основната причина за глада на кадри е заплащането.

Голяма част от завършилите и придобилите специалност заминават за чужбина. В момента у нас работят около 4000 акушерки, което по груби сметки е половината от това, от което се нуждае системата.  България не е изключение от световната статистика. Нужни са около 9 милиона медицински сестри и акушерки в световен мащаб.

Показват го и проучванията на социалното министерство, според които до 15 години най-търсени на пазара на труда ще бъдат акушерките и медицинските сестри. Темата коментирахме с Павлинка Герина и Ева Павлина от Алианс на българските акушерки.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК