През топлите месеци на годината много хора предпочитат по-леки ястия – салати и сочни плодове. Но през есента и зимата повечето хора копнеят за по-засищащи храни като супи, гювеч и печени ястия. Всяка лъжица топла, ароматна супа носи мигновено усещане за уют – особено в студен ден.
Ако не си голям почитател на салатите, супите са чудесен начин да увеличиш приема си на зеленчуци. За някои хора сготвените зеленчуци са по-вкусни и по-лесни за храносмилане от суровите. Според данни, събрани от Instacart, ноември е най-популярният месец в годината за консумация на супи.
Кои са най-популярните?
Според статистиката пилешката супа е най-често консумираната между октомври и февруари. Крем супите от пиле и от гъби също са сред най-продаваните.
Сред многото вкусни варианти обаче, ако една от целите ти е да намалиш риска от сърдечно-съдови заболявания, има една конкретна съставка, която диетолозите биха искали повече хора да включват в супите си.
Най-добрата съставка за сърдечно здраве
Съществуват множество храни, които подпомагат здравето на сърцето, но една от често подценяваните, а изключително полезна съставка е лещата. Според диетолог е отличен избор, особено за хора, които искат да увеличат приема си на растителни протеини.
"Растителните протеини са добър вариант за хората, които искат да намалят приема си на наситени мазнини", обяснява Бъроуз.
Тя допълва, че наситените мазнини, които се съдържат в големи количества в животинските продукти като тлъсто месо и колбаси, са свързани с повишаване на нивата на LDL холестерола, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Диетологът Ейми Чоу също подчертава, че приоритизирането на растителните протеини подпомага здравето на сърцето, като намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 27%.
"Лещата е един от най-богатите източници на желязо сред растителните протеини, което помага на хората, спазващи растителна диета, да си набавят достатъчно количество от този минерал", добавя тя.
Чоу отбелязва още, че лещата е бедна на мазнини и съдържа предимно ненаситени мазнини. Това означава, че ако се стремиш да свалиш килограми, използването на лещата като основен източник на протеин може да помогне. Това също е полезно за сърцето, тъй като затлъстяването е рисков фактор за сърдечни заболявания, диабет тип 2 и инсулт.
Двете диетоложки посочват още два важни нутриента в лещата, полезни за сърцето - калий и магнезий.
"Тези електролити са от решаващо значение за здравето и функцията на сърцето. По-конкретно, калият и магнезият помагат на организма да поддържа нормално кръвно налягане", обяснява Бъроуз, цитирана от Parade.com.
Калият улеснява изхвърлянето на излишния натрий от организма, а магнезият допринася за разширяването на кръвоносните съдове.
Още един хранителен елемент, благоприятен за сърдечното здраве и съдържащ се в лещата, е фолатът.
"Фолатът е важен за здравето на кръвоносните съдове, а по-високият му прием може да бъде свързан с понижен риск от инсулт, особено при хора, които преди това са имали ниски нива на този витамин", добавя Бъроуз.
Както се вижда, това малко бобово растение е истинска съкровищница от ползи за сърцето. Но то подпомага сърдечното здраве и по други начини.
Около 95% от населението на САЩ не приема достатъчно фибри. Двете диетоложки подчертават, че лещата е отличен източник на фибри – една чаша съдържа около 16 грама.
Според Dietary Guidelines for Americans препоръчителният дневен прием е между 28 и 34 грама.
Диета, богата на фибри, се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, но е и ключова за доброто състояние на червата. Освен че стимулира растежа на полезните бактерии, тя спомага за редовното изхождане и предотвратява запека.
Бъроуз допълва, че лещата е богата и на антиоксиданти, които намаляват възпалението. Научни изследвания показват, че хранителен режим, богат на антиоксидантни храни като лещата, е свързан с по-нисък риск от хронични заболявания, включително някои видове рак.
Както се вижда, лещата има ползи за цялото тяло.
"Включването на растителни храни, богати на протеин, като лещата, предлага отлична алтернатива на животинските протеини, като едновременно с това осигурява фибри и антиоксиданти, които са благоприятни за сърцето", казва Бъроуз.
Снимка: Pexels
След смъртта на американци в Сирия: Тръмп обеща "много сериозен ответен удар"
В Черно море: Украйна обвини Русия в удар с дрон срещу турски товарен кораб
Атанас Пеканов: На президента няма да му е лесно с новия служебен кабинет
България е била приета в ООН преди точно 70 години
Чрез микропластмасата се разпространяват опасни бактерии
Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отпразнува своята 20-годишнина
Защо се будим малко преди алармата?
Наследствена ли е шизофренията?
На повърхността на луната на Юпитер – Европа, е забелязан гигантски черен „паяк“
Лунната почва може да съдържа следи от земната атмосфера
Антитела, проектирани от изкуствен интелект, ще бъдат тествани на хора
Признаци за бъдеща катастрофа в Антарктида
Хороскоп за 15 декември 2025
Мъж загина при пожар
Мирослав Терзиев е № 1 на ПСК „Черно море” за 2025 г.
Условията за туризъм в планините са добри
Битката за Warner Bros. преобръща Холивуд с главата надолу
Чили гласува на балотаж на президентски избори
Очаква се световният пазар на AI чипове да нарасне до 565 млрд. долара през 2032 г.
Зеленски се опитва да пренапише мирния план на Тръмп