Ползите от консумацията на патладжан

Богат е на фибри, витамини и минерали

23.10.2025 • 23:00 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Ползите от консумацията на патладжан
Ползите от консумацията на патладжан

Отлична основа за разнообразни ястия е патладжанът – от мусака и кьопоолу, до печен или пълнен патладжан.

Той има ниско съдържание на въглехидрати и калории, но е богат на фибри, витамини и минерали.

В чаша суров патладжан има 20 калории

Само около 20 калории има в една чаша суров патладжан. Това го прави отличен избор за хора, които искат да живеят здравословно.

Фибрите в него помагат да се чувстваме сити по-дълго, а това може да подпомогне отслабването. Те също така забавят усвояването на захарта и помагат да се избегнат резки колебания в кръвната захар.

Има нисък гликемичен индекс

Патладжанът не съдържа скорбяла, което означава, че има нисък гликемичен индекс – повишава кръвната захар бавно и постепенно. Именно затова е по-подходящ избор за хора с диабет или за всеки, който иска да поддържа стабилни нива на енергия.

Ако консумирате редовно патладжан, може да намалите риска от различни заболявания, включително рак.

Това се дължи на богатото съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали, които предпазват клетките и поддържат имунната система.

Патладжанът е истински щит срещу клетъчното увреждане и допринася за по-добро общо здраве.

Зеленчукът съдържа специални вещества, наречени солазодин рамнозил гликозиди (SRG), които според някои изследвания могат да унищожават ракови клетки. Макар резултатите да са обещаващи, са нужни още проучвания, за да се потвърди със сигурност ефекта.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички