Защо е полезно да ядем кисело мляко след тренировка?

Протеините, които се съдържат в него, са важен компонент за ускоряване на метаболизма

04.07.2021 | 13:20 Редактор: Искра Ангелова
Защо е полезно да ядем кисело мляко след тренировка?

Постигането на красива и стройна фигура не е лека задача. Тя изисква стриктен режим, здравословна диета и редовни тренировки. Много хора погрешно смятат, че ако тренират, могат да ядат каквото си искат, пък след това ще изгорят калориите. За съжаление нещата не се случват съвсем по този начин.

Храненето преди и след тренировка е много важно. Чрез приема на правилните хранителни вещества тялото и мускулите имат възможността да се възстановят и да се развият в посоката в която вие искате.

Храненето след тренировка има основна цел – да възстанови енергията в организма, както и да допринесе за възстановяването и изграждането на мускулните влакна, натоварени от тренировката. При физическа активност се изразходват и част от протеините в мускулите. Ето защо те се нуждаят от презареждане, за да изградят наново пострадалите мускулни влакна.

Една от най-подходящите храни след тренировка е киселото мляко.

Може би то не е първата храна, която ви идва наум, когато се сетите за хранене след тренировка, но всъщност е именно такова. То е много подходящо за възстановяване на мускулите след физическо натоварване, защото съчетава в състава си едновременно протеини, мазнини и въглехидрати, от които те имат нужда, за да се възстановят.

В една чаша пълномаслено кисело мляко се съдържат приблизително 20 грама протеин. Според изследване, публикувано в списание The Physician and Sportsmedicine именно такова количество протеини са необходими за възстановяване на мускулите след тренировка.

Друг важен компонент в киселото мляко е калцият. Той е минерал, който играе централна роля в изграждането на костите и тяхната плътност. Киселото мляко съдържа завидни количества калций, от който тялото се нуждае за своите функции. Този минерал е необходим не само за изграждането на костното вещество в скелета, но и за мускулния растеж.

Протеините в киселото мляко са важен компонент за ускоряване на метаболизма и загубата на излишни мазнини. Това свойство на киселото мляко се допълва от витамините от група В в състава му, както и цинкът и калият. Според клиника Майо, киселото мляко в комбинация с плодове и овесени ядки е една от най-здравословните закуски сутрин и след тренировка.

Тази закуска е пълна с полезни въглехидрати и протеини, които помагат за възстановяване на гликогена в мускулите и черния дроб, изчерпан след интензивно натоварване.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК