Кои са признаците, че трябва веднага да спрете кетодиетата?

При нея приемът на въглехидрати е ограничен до минимум за сметка на мазнините и протеините

04.07.2021 | 09:00 Редактор: Искра Ангелова
Кои са признаците, че трябва веднага да спрете кетодиетата?

Кетогенната диета е позната на мнозина, защото през последните години стана все по-популярна заради успехите, които носи в краткосрочен план. При кетодиетата приемът на въглехидрати е ограничен до минимум за сметка на мазнините и протеините, които са основен източник на енергия. При този режим на хранене тялото бива принудено да черпи енергия от мазнините си в запас вместо от консумацията на въглехидрати, какъвто е нормалният начин на протичане на този процес.

Основната цел на кетогенната диета е да ускори метаболизма и да помогне да се отървете от излишното тегло за по-кратък период и най-вече без да ограничавате драстично приема на калории. При кетогенната диета рядко се чувства глад заради приема на изобилие от протеини и мазнини. По тази причина тя е толкова предпочитана за разлика от балансираните хранителни режими с по-ограничен прием на калории, но без изключване на хранителни групи. 

Въпреки че кетодиетата е разработена от лекари, тя не е за всеки. Радикалната промяна в храненето, каквото предполага този диетичен режим, може да има редица неприятни и понякога дори опасни странични ефекти. В дългосрочен план кетодиетата се счита за не особено разумен избор, защото може да причини здравословни проблеми, най-вече ако не се контролира от лекар.

Кои са признаците, че трябва веднага да спрете кетодиетата? 

Спазването на кетодиета може да предизвика обриви, гадене, повръщане, коремни болки, запек. Възможно е да се чувствате сякаш сте хванали вирус или грип. Състоянието наподобява много вирусните инфекции по симптоматика, заради което условно се нарича "кетогрип". Обикновено тези симптоми отминават с времето, но ако са прекалено силни и интензивни е препоръчително да спрете с кетото.

Възможно е да изпитвате силно главоболие и умора, породени от това, че организмът ви не получава достатъчно въглехидрати. Може да се чувствате сякаш нямате сили за нищо. Това се дължи на липсата на въглехидрати, от които идва и енергията за организма, предава az-jenata.bg.

Една от потенциално опасните причини да спрете с кетогенната диета е диарията, която може да се появи. Тя може да доведе до дехидратация и загуба на ценни електролити, без които нервната и сърдечносъдовата системи не могат да функционират нормално.

Как да излезете от кетогенната диета безопасно?

Ако някои от симптомите се появят при вас и не отминават леко и бързо, а се усилват, спрете да спазвате кеторежим. Един от начините да го направите безопасно е да въведете повторно въглехидратите в диетата си. Важно е обаче да не го правите изведнъж, а постепенно, за да не внасяте още повече стрес в организма, който и без това е бил подложен на изпитание. 

След рестриктивно ограничаване на въглехидратите съществува риск да прекалите с тях. Това не само ще ви предразположи към йо-йо ефект, но и може да причини резки и големи скокове в нивата на кръвната захар и инсулина. Това не е препоръчително при всички хора, не само при тези, които страдат от диабет тип 2 или инсулинова резистентност.

Най-напред можете да започнете с въвеждане на повече зеленчуци в храненето си. Повечето от тях са с нисък гликемичен индекс, заради което не предизвикват резки повишения на кръвната захар. След това въведете постепенно и зеленчуците, в които се съдържа нишесте – бобови, картофи, ориз. Накрая въведете и плодовете, от които сте се лишавали. Всички те съдържат полезни въглехидрати в комбинация с фибри и антиоксиданти, от които тялото ви се нуждае. 

Тестените изделия и храните, съдържащи захар, трябва да са на последно място. Друг е въпросът дали организмът ви изобщо има нужда от тях. За здравословен и балансиран хранителен режим е най-добре да ги избягвате и да си ги позволявате само от време на време.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК