Избягвайте тези зеленчуци, ако спазвате кетодиета

Не всички са подходящи

21.03.2021 | 20:57 Редактор: Ралица Братанова
Избягвайте тези зеленчуци, ако спазвате кетодиета

Кетогенната диета е начин на хранене, който предполага специфично разпределение на приема на макронутриенти в съотношение, строго намаляващо консумацията на въглехидрати и наблягащо предимно на мазнините и протеините.

При този начин на хранене организмът се принуждава да започне да черпи ресурс за енергия от мазнините и протеините, а не предимно от въглехидратите, както е поначало, пише Az-jenata.bg.

Ако спазвате кетодиета вероятно знаете, че храненето ви трябва да включва около 75% мазнини, 20% протеини и не повече от 20% въглехидрати за денонощие. Това прави средно по 20 до 50 грама въглехидрати на ден.

Най-трудно е да се справите с тази задача по отношение на зеленчуците, тъй като те заемат важна част от менюто. Въглехидратите и фибрите в тях са изключително важни за редица функции в тялото. Ето защо е от голямо значение да не изключвате зеленчуците при кетодиета.

Кои зеленчуци обаче не трябва да консумирате, ако сте на кетодиета?

Въпреки че всички зеленчуци съдържат въглехидрати, те съвсем не са с еднаква структура и състав. Тъмнозелените листни зеленчуци са едни от най-подходящите за кетодиета. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и калории. Богати са на големи количества витамини А, С и К, както и желязо, фибри, важни за сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната система.

Сред подходящите за кеторежим са и зеленчуците от семейство Кръстоцветни – спанак, броколи, карфиол, брюкселско зеле, бяло зеле.

Но сред зеленчуците има и такива, които не са препоръчителни и подходящи за кетодиета.

Най-неподходящите храни за кетодиета са картофите, сладките картофи, ямс, грах, царевица, артишок, цвекло, боб и бобови, леща, пащърнак (който е с висок гликемичен индекс и високо съдържание на захари).

Ако не можете да ги избегнете напълно е много важно количеството, което консумирате да е малко и строго съобразено с дневния прием на въглехидрати при кетодиета. В противен случай ще излезете от кетоза и ще нарушите постигнатите резултати.

Когато консумирате готови храни или се храните в ресторант, винаги взимайте предвид и сосовете, включени към салатите и ястията. В тях също може да има скрити добавени въглехидрати или захари, което предполага допълнителен прием на въглехидрати, които да нарушат дневния ви допустим прием.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

3
0 rate up comment rate down comment 0
Симо
преди 9 месеца
2
8 rate up comment rate down comment 1
Маги
преди 9 месеца
Грах, царевица, леща, боб и бобови - това не са зеленчуци. Важно е да разбирате това, за което пишете. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 4
Мимо
преди 9 месеца
Диета за ***.Мозъка се храни с въглехидрати,а не с месо пълно с хормони.Хората не трябва да се хранят с животни! Сигнализирай за неуместен коментар