Каква е разликата между кетодиетата и периодичното гладуване?

Комбинирането на двете диети повишава резултатите по отношение на задържането на теглото

19.05.2021 | 10:07 Редактор: Искра Ангелова
Каква е разликата между кетодиетата и периодичното гладуване?

Хранене без въглехидрати и захар и то в комбинация с периоди на гладуване? Това звучи крайно, но експертите казват, че този вид диета си има както своите плюсове, така и своите минуси.

Вече вероятно сте чували за кетодиетата, която се базира на меню с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. Много знаменитости като Кортни Кардашян и Гуинет Полтроу се кълнат в резултатите от този режим на хранене. Вероятно сте чували и за диетата 80/20 или 5/2, която се базира на редуване на периодите на хранене и гладуване, например 5 дни в седмицата ядеш каквото си пожелаеш, а другите два си само на течности.

Оказва се, че една от новите тенденции в диетите е именно съчетаването на тези два режима. Ето какво мислят за комбинирането на двете популярни диети Тами Лакатос Шамес и Лиси Лакатос, професионални диетолози и създатели на Nutrition Twins.

Каква е разликата между кетодиетата и периодичното гладуване?

Преди да се задълбочите в това как кетодиетата и периодичното гладуване могат да работят заедно, трябва първо да разберете как работят тези диети сами по себе си.

Хората, които наистина спазват кетодиетата – не просто намаляват въглехидратите, но ядат по-малко от 50 грама въглехидрати на ден. Те се хранят с много високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на въглехидрати и се опитват да принудят тялото си да разгражда мазнините за своя основен източник на енергия. Целта на кетодиетата е да постигне кетоза, така че тялото да използва кетони за енергия.

Периодичното гладуване, от друга страна, включва почивка от храна за определен период от време и след това хранене по време на определен прозорец всеки ден. Популярен метод е гладуването по 16 часа на ден и храненето през 8-часов прозорец всеки ден (методът 16:8); хората също използват метода 5:2, който включва пет дни нормално хранене, съчетано с два дни, които ограничават калориите.

Хората, които практикуват периодичното гладуване се стремят както да отслабнат, така и да пречистят организма си, да подобрят метаболизма и общото си здраве, намалявайки възпалителните процеси в тялото си.

И така, как двата режима могат да работят заедно?

Тъй като много от ползите, наблюдавани при периодично гладуване, се забелязват и в кетодиетата (загуба на тегло, метаболитни ползи), изпълнението на двете диети едновременно може да осигури допълнителни ползи.

Като начало, гладуването насърчава тялото ви да използва мазнини за енергия, а не от глюкоза (след като изразходва запасите си от гликоген), както и кетодиетата, което означава, че периодичното гладуване може да помогне на тези, които следват кетодиета, да постигнат по-лесно кетоза.

Изследванията също така показват, че периодичното гладуване увеличава загубата на телесни мазнини, което може да ускори загубата на килограми за тези, които са на кетодиета. Други проучвания показват, че периодичното гладуване може да помогне за поддържане на мускулите по време на загуба на тегло и също да бъде от полза за енергийните нива. Това може да бъде особено полезно за тези, които следват кетодиета, за да отслабнат, но пък искат да имат по-добри резултати по време на спорт.

Комбинирането на двете диети повишава резултатите и по отношение на задържането на теглото.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК