Вижте кои са най-важните витамини за здравето през лятото

Трябва да имаме хранително меню, което да е богато на възстановяващи витамини

14.05.2021 | 20:38 Редактор: Жаклина Иванова
Вижте кои са най-важните витамини за здравето през лятото

Човешкото тяло се нуждае от витамини през цялата година. При приема на добавки, разбира се, трябва да бъдем с повишено внимание и винаги да се консултираме предварително с лекар. Но има редица полезни храни, които могат да ни помогнат да поддържаме добри нива на жизненоважните хранителни елементи. Вижте кои са някои от най-важните витамина за здравето, от които тялото ни се нуждае и през летния сезон.

Витамин А

Може би сте забелязали, че този витамин често присъства в съставки за слънцезащитна козметика. Ултравиолетовите лъчи могат да увредят клетките, което да доведе до по-бързо стареене на кожата и поява на бръчки. Ето защо е важно през летните месеци да имаме хранително меню, което да е богато на възстановяващи витамини, като витамин А.

Дефицитът му може да доведе до проблеми с косата, ноктите, зъбите, зрението. Храни, които са богати на този витамин са броколи, тиквички, моркови, сладки картофи, пъпеш, червени чушки, грейпфрут, грах, диня, яйца, кисело мляко.

Витамин С

Витамин С е много важен витамин и антиоксидант за имунната система, за здравето и красотата на кожата, за функцията на сърцето, доброто кръвообращение. Недостигът му може да повиши риска от сухота на кожата, болки в мускулите и ставите, слабост на космените фоликули, загуба на тегло, кървене от носа, трудно заздравяване на рани, дефицит на енергия и други. Ето защо не бива да допускаме дефицит на витамин С и през летните месеци, ако спортуваме активно. Хубавото е, че можем да обогатим менюто си с пресни плодове и зеленчуци, които са богати на него.

Витамин D

Слънчевата светлина помага на тялото ни да синтезира витамин D. Ето защо през летните месеци обичаме да се излагаме по-често на слънчевите лъчи. Но тъй като не бива да се прекалява с излагането, понеже това крие сериозни рискове за здравето на кожата ни, хубаво е да си осигурим полезни храни, които съдържат важния витамин D.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК