Кои са признаците, че кетодиетата не е за нас

Експертите казват, че не всеки трябва да я следва

27.03.2021 | 07:30 Редактор: Искра Ангелова
Кои са признаците, че кетодиетата не е за нас

Вариантите на кето диета се увеличиха през последните години, тъй като хората все по-често започнаха да се насочват към хранителни планове с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Някои от нас използват тези режими за отслабване, а други ги предпочитат за подобряване на здравословното състояние и стабилизиране на метаболизма.

Въпреки огромната популярност на кето диетите, експертите казват, че не всеки трябва да ги следва. Ползите от този хранителен режим са доказани, но заедно с тях вървят и няколко негативни странични ефекта, които могат да повлияят на здравето и психиката ви. Именно затова диетолози и лекари съветват да не се впускате веднага в следването на кето диета, а преди това да направите консултация с професионалист, за да разберете дали тя е правилният избор за вас.

Има и няколко показателя, с които сами да определите, че трябва да прескочите кето диетата.

Метаболитното ви състояние е наред

Изследванията показват, че много хора по света страдат от някакво ниво на метаболитна дисфункция. Тук са включени хора със затлъстяване, инсулинова резистентност, преддиабетно състояние или диабет тип 2.

Ако обаче сте сред малцинството, което има здрав метаболизъм и добър инсулинов отговор, тогава не е нужно да се притеснявате за приема на въглехидрати. Доброто метаболитно здраве означава, че не се борите с някаква комбинация от проблеми с кръвното налягане, кръвната захар, холестерола, теглото или понижена енергия.

Според д-р Марк Кукуцела, ако сте със здрав метаболизъм, трябва да похапвате всякаква здравословна храна, независимо дали тя е богата на въглехидрати или мазнини.

Искате да отслабнете

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да доведат до загуба на тегло, тъй като те контролират апетита и намаляват източниците на добавени калории като захар и рафинирани зърнени храни. Основната полза от кето диетата обаче е възстановяването на метаболитното здраве, подобряване на инсулиновия отговор и намаляване на възпалението в тялото.

"Не става въпрос за отслабване, а за поддържане на здравето", казва Кукуцела пред Insider. Той допълва, че хората, които следват този начин на хранене, трябва да целят да поддържат мускулна маса и да се отърват от мазнините, обхванали органите и причиняващи възпаление в тялото. Ако започнете да виждате отслабване в областта на талията, значи успешно използвате мазнините като източник на енергия и сте влезли в режим на кетоза.

И докато диетите за отслабване работят чрез ограничаване на калориите, Кукуцела казва, че липсата на някои хранителни вещества в кето режима може да ви се отрази зле. Ако сте новак в този начин на хранене, ще изпитате трудности по време на преминаването от изгаряне на въглехидрати към изгаряне на мазнини за енергия. Именно затова трябва да ядете достатъчно по време на диетата, за да не си навредите.

И накрая, използването на кето диета за отслабване е грешно. Това е така, защото загубата на килограми през това време е краткосрочна и се състои във водно тегло, което след това много лесно се възвръща.

Страдате или сте страдали от хранителни разстройства

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати също могат да бъдат опасни, ако имате разрушена връзка с храната или сте страдали от хранителни разстройства. Тук са включени чувство на страх от напълняване и компулсивна нужда от наблюдение или ограничаване на храната, както и преяждане, емоционално хранене или пристрастяващо хранително поведение.

Всяка диета, която ограничава това, което ядете, може да бъде изключително опасна за всеки с горепосочените или други форми на хранително разстройство. Според експерти, стриктните хранителни режими може да се окажат рискови за здравето и живота на пациента. Най-добре е да се потърси професионална помощ, ако страдате от подобни проблеми.

Изпитвате стрес, липса на сън или промени в живота си

Когато изпитваме трудности в живота си, ние искаме да направим драстична промяна, за да обърнем посоката на вятъра. По този начин си мислим, че ще пренапишем съдбата и всичко ще тръгне по желания от нас начин. Освен промяната в прическата, много от нас търсят начин да стегнат тялото и да покажат на света своя сексапил.

Ако обаче не можете да се справите със стреса, не спите достатъчно или наскоро сте имали травмиращ момент в живота си, не трябва да прибързвате с промяна в диетата. Всичко това увеличава производството на кортизол, а високите му нива може да попречат да получите най-добрите резултати от хранителния режим с ниско съдържание на въглехидрати.

За да започнете диета, трябва да сте в най-доброто си психическо и физическо състояние, за да видите промяната в себе си. „Ако нямате време и сили да се подготвите за успеха, няма да успеете“, категоричен е Кукуцела.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК