Какво трябва да ядем според възрастта ни?

Младият човек не бива да се лишава от въглехидрати

12.05.2021 | 15:15 Редактор: Искра Ангелова
Какво трябва да ядем според възрастта ни?

Организмът има необходимост да изгражда някои свои тъкани и след навършването на 20 години - като мускулите. Но какво трябва да ядем според възрастта ни?

20 - 29 години

През двадесетте е удачно да се консумират повече белтъчини. Добри храни за младите хора са крехкото месо, рибата, млечните продукти, както и варивата – боб, леща, грах и др., ядки и семена и китайското соево сирене тофу.

Младият човек не бива да се лишава от въглехидрати, тъй като това е една от най-активните възрастни и те са необходими за енергията, от която се нуждае. Естествено, препоръчителни са сложните въглехидрати, които са един вид с "продължително освобождаване". Това гарантира, че с далеч по-малко количество храна и калории тялото ще бъде тонизирано. В тази група храни отново попадат бобовите култури, киноа, овесените ядки и пълнозърнесните тестени изделия, като хляб. 

През 20-те костите достигат максималния си размер и сила, именно затова е много важно да се приема достатъчно калций. Полезни са например киселото мляко, изварата, бялото сирене и други видове нискомаслени сирена. Тази храна съдържа и витамин Д, калий и някои протеини, което я прави ценна за организма. 

Недостигът на желязо може да доведе до анемия, а то е от значение за осигуряването на кислород в тъканите и получаването на енергия. Когато нивото на червените кръвни клетки е под нормата, не може да се осигури жизненоважният кислород. Проблемът е често срещан при младите жени. Храните, които съдържат желязо, са: бобови култури, стафиди, спанак, крехко месо. Не е желателно да се приемат железни хранителни добавки, без те да са назначени от лекар!

30 – 39 години

За съжаление, в тази възраст хората стават немарливи към храненето си заради купищата ангажименти, които им поднася животът. Един от големите минуси е, че се ограничава значително консумацията на плодове и зеленчуци, а не бива. Нутриените в пресните плодове и зеленчуци – витамини, минерали, антиоксиданти – са изключително важни, за да поддържат фините метаболитни процеси в изправност и умът все така да продължава да е остър. Заради съдържанието на витамин К и С, фолат, селен, бета каротин, кверцетин и други антиоксиданти, ценни за 30+-годишните са зелените листни зеленчуци, включително и бок-чой – вид китайско зеле. В тях също така се намират и магнезий, калий и калций, информира puls.bg.

Храна, която също не бива да се пропуска, е мазната риба заради омега-3 мастните киселини в нея. Те са необходими за правилното функциониране на сърдечносъдовата система, включително и работата на мозъка. Бременните и кърмещите жени задължително трябва да слагат на трапезата си седмично поне 2 пъти такъв продукт, разбира се, от проверени източници, които извършват проверка на нивото на живак в месото. Богати на омега-3 са сьомгата, сардините и пъстървата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


14
44 rate up comment rate down comment 4
Ха,познай
преди 2 години
,,И лучец еж,водица пий! И пак поглеж..Дий ,воле ,дий!,, Туй като се пенсионираш.. Сигнализирай за неуместен коментар
13
19 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 години
12
49 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 години
Аз съм на 86 г.Моля ЯЖТЕ каквото ВИЕ сами ще усетите ,какво точно иска вашият организъм... Сигнализирай за неуместен коментар
11
52 rate up comment rate down comment 4
Хан Крум Страшни
преди 2 години
Слез 39 - в Сан Трапо... Поне довършвайте статиите си! Сигнализирай за неуместен коментар
10
55 rate up comment rate down comment 3
Сашо
преди 2 години
Браво тази статия пример за откачена журналистика в България. Сигнализирай за неуместен коментар
9
70 rate up comment rate down comment 5
Мaimun
преди 2 години
То е ясно, че така до 60 може да се изреждат подобни препоръки и заблуди. И още по- ясно е , че за тези след 60 , никой не мисли. Да си разпределят кофичката с кисело мляко през целия ден , че да остане и за айрянче преди лягане. Хлебец да си набавят повечко , че да не им стърже стомахът цяла нощ. Нищо че 40 години без почивка и всеотдайно са работили и са им отделяли от заплатите за осигуровки. Сигнализирай за неуместен коментар
8
55 rate up comment rate down comment 3
Lady
преди 2 години
А ние които сме след 39 само глад ни чака Довършвайте си статиите де Сигнализирай за неуместен коментар
7
27 rate up comment rate down comment 5
Скромен
преди 2 години
След 39а *** до края и душата е в Рая:) Сигнализирай за неуместен коментар
6
37 rate up comment rate down comment 6
Митко
преди 2 години
След 39г. На фотосинтеза. Много е полезно. Сигнализирай за неуместен коментар
5
26 rate up comment rate down comment 3
Smart news
преди 2 години
След 39 годишна възраст, всичко е позволено без никакви ограничения е забравил да посочи Автора!!! Сигнализирай за неуместен коментар