Какво трябва да ядем според възрастта ни?

Младият човек не бива да се лишава от въглехидрати

12.05.2021 | 15:15 Редактор: Искра Ангелова
Какво трябва да ядем според възрастта ни?

Организмът има необходимост да изгражда някои свои тъкани и след навършването на 20 години - като мускулите. Но какво трябва да ядем според възрастта ни?

20 - 29 години

През двадесетте е удачно да се консумират повече белтъчини. Добри храни за младите хора са крехкото месо, рибата, млечните продукти, както и варивата – боб, леща, грах и др., ядки и семена и китайското соево сирене тофу.

Младият човек не бива да се лишава от въглехидрати, тъй като това е една от най-активните възрастни и те са необходими за енергията, от която се нуждае. Естествено, препоръчителни са сложните въглехидрати, които са един вид с "продължително освобождаване". Това гарантира, че с далеч по-малко количество храна и калории тялото ще бъде тонизирано. В тази група храни отново попадат бобовите култури, киноа, овесените ядки и пълнозърнесните тестени изделия, като хляб. 

През 20-те костите достигат максималния си размер и сила, именно затова е много важно да се приема достатъчно калций. Полезни са например киселото мляко, изварата, бялото сирене и други видове нискомаслени сирена. Тази храна съдържа и витамин Д, калий и някои протеини, което я прави ценна за организма. 

Недостигът на желязо може да доведе до анемия, а то е от значение за осигуряването на кислород в тъканите и получаването на енергия. Когато нивото на червените кръвни клетки е под нормата, не може да се осигури жизненоважният кислород. Проблемът е често срещан при младите жени. Храните, които съдържат желязо, са: бобови култури, стафиди, спанак, крехко месо. Не е желателно да се приемат железни хранителни добавки, без те да са назначени от лекар!

30 – 39 години

За съжаление, в тази възраст хората стават немарливи към храненето си заради купищата ангажименти, които им поднася животът. Един от големите минуси е, че се ограничава значително консумацията на плодове и зеленчуци, а не бива. Нутриените в пресните плодове и зеленчуци – витамини, минерали, антиоксиданти – са изключително важни, за да поддържат фините метаболитни процеси в изправност и умът все така да продължава да е остър. Заради съдържанието на витамин К и С, фолат, селен, бета каротин, кверцетин и други антиоксиданти, ценни за 30+-годишните са зелените листни зеленчуци, включително и бок-чой – вид китайско зеле. В тях също така се намират и магнезий, калий и калций, информира puls.bg.

Храна, която също не бива да се пропуска, е мазната риба заради омега-3 мастните киселини в нея. Те са необходими за правилното функциониране на сърдечносъдовата система, включително и работата на мозъка. Бременните и кърмещите жени задължително трябва да слагат на трапезата си седмично поне 2 пъти такъв продукт, разбира се, от проверени източници, които извършват проверка на нивото на живак в месото. Богати на омега-3 са сьомгата, сардините и пъстървата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

24
2 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 4 месеца
Много безполезно четиво Сигнализирай за неуместен коментар
23
7 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
След 40,можем да се тъпчем,като бездънни бъчви. Така го разбирам. Сигнализирай за неуместен коментар
22
29 rate up comment rate down comment 0
Борислав
преди 4 месеца
А тези след 39г. Да умира ме ли ? Сигнализирай за неуместен коментар
21
5 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 4 месеца
Пише ама няма кой да чете.! Пише които са 30+ Сигнализирай за неуместен коментар
20
23 rate up comment rate down comment 2
Галина Райчева
преди 4 месеца
19
26 rate up comment rate down comment 1
Дарина
преди 4 месеца
Много непълна "статия" - като кажеш "А", кажи и "Б"! Сигнализирай за неуместен коментар
18
40 rate up comment rate down comment 2
Цола Драгойчева
преди 4 месеца
За тази абсурдна и непълна статия, отделих една минута. Моля редакторите не ми губете времето за празни приказки, с гръмко заглавие. Сигнализирай за неуместен коментар
17
44 rate up comment rate down comment 2
Gergana Mitkova
преди 4 месеца
Ядеме това за което ни стигат паритеа и без това не пишес какво да се хранят над 39 годишните Сигнализирай за неуместен коментар
16
58 rate up comment rate down comment 4
Натали
преди 4 месеца
Не видях за над 40 години нищо Сигнализирай за неуместен коментар
15
76 rate up comment rate down comment 3
Асан
преди 4 месеца
Авторът мисли, че след 39 няма живот. Сигнализирай за неуместен коментар