Диета "Сурово до 4" - полезна ли е и какво може да ядем?

Максималният калориен прием може да достигне до 2400 на ден

12.05.2021 | 13:20 Редактор: Искра Ангелова
Диета

Веган и вегетарианските режими са все по-популярни сред хората, които по някаква причина не желаят да консумират месо, животински и млечни продукти. Веганството има много разновидности, както и диетите, свързани с него. Суровоядството е друго течение в храненето, което предлага наблягане на консумацията на сурови плодове и зеленчуци с оглед на приема на повече необработени хранителни вещества от природата.

Диетата "сурово до 4" е една именно такава модификация на растително базираните хранителни режими, описана от австралийския експерт по хранене Лиан Ратклиф, цитирана от Healthline. Диетата е вдъхновена от режима 80/10/10, при която се консумират сурови растителни храни до 16 часа, а за вечеря се приготвя едно сготвено ястие, но отново от растителни продукти.

Книгата на Ратклиф описва диетата не като временен режим на хранене, а по-скоро като начин на живот, подход към храната. Тя няма за цел извайване на тялото за кратък период от време, а е вдъхновена от начина на мислене и моралните ценности, които вегетарианците и веганите изповядват. В книгата са включени и примерни режими на упражнения, тренировки, както и емоционални промени в храненето и начина на живот.

Загубата на тегло е само един от ефектите на тази диета. Действителната ѝ цел е да се постигне здрав дух в здраво тяло.

Какво можете да ядете по време на диетата "сурово до 4"?

Според този режим ограничаването на калориите не е приоритет. Можете да си позволите изобилие от плодове и зеленчуци, като максималният калориен прием може да достигне до 2400 калории на ден.

Фокусът е върху консумирането на правилните калории от растителен произход и ограничаването на приема на мазнини. Това дава свободата да се храните с колкото искате плодове и зеленчуци. Обикновено менюто се състои от сутрешно смути от 7 банана, неограничени количества плодове, варени картофи и зеленчуци за вечеря, пише az-jenata.bg.

Книгата препоръчва сутрин да се консумират около 800 калории от плодове. На обяд се добавят още приблизително 800 от плодове и зеленчуци, а на вечеря приемът се ограничава горе-долу до 500-600, предимно от зеленчуков произход.

Упражненията и добрият сън са задължителни при този режим на хранене, за да се даде възможно най-добър здравословен тласък на организма.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
nbrakalova
преди 5 месеца
Открили топлата вода! Нищо ново, а връщане към най-старото:Битие 1:29 BG1940 - И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна. Сигнализирай за неуместен коментар