Джон Кери: Путин и Обама искат да разрешат кризата в Сирия и в Украйна

Акценти от срещата между Сергей Лавров и Джон Кери в Москва

15.12.2015 | 15:59 Редактор: Мария Аладжова
Джон Кери: Путин и Обама искат да разрешат кризата в Сирия и в Украйна

Главната тема на преговорите между Сергей Лавров и Джон Кери днес беше конфликтът в Сирия и перспективите за обединяване на двете световни сили Русия и САЩ в борбата срещу тероризма, предаде РИА. В началото на срещата между двамата високи представители на властта руският външен министър напомни, че през последните няколко месеца Путин и Обама неколкократно са обсъждали посочените теми. 

"На дневен ред все още стоят въпроси, които ни е необходимо да разгледаме днес в контекста на нашата по-нататъшна работа в Международната група за подкрепа на Сирия. Самото овладяване на конфликта в Сирия изисква нашето постоянно внимание по отношение на задачите и договореностите, които бяха обсъдени във Виена на двете заседания на тази група", подчерта Лавров.

Още по темата

Той добави, че безусловно проблемите, касаещи тероризма, се разпростират далеч извън територията на Сирия. По думите на руския министър базата на "Ислямска държава" се намира в Либия.

"ИД провежда редица действия в Ирак, терористични прояви има в Йемен и Афганистан. Разчитам, че днес ще можем да обсъдим всички тези въпроси", заяви в началото на преговорите Лавров. Кери от своя страна се съгласи , че са необходими съвместни действия срещу ИД.

"Разбира се, Русия и САЩ са съгласни, че ИД се явява наша обща заплаха, заплаха за нашите нации и преговорите с тях (терористите от ИД - бел. ред.) са невъзможни. Те са терористи, които посягат на нашата култура, достойнство ни и не ни оставят друг избор освен да се борим срещу тях", заяви Държавният секретар на САЩ.

Още по темата

Кери посочи, че Русия и САЩ са провели успешен диалог относно кризата в Сирия в рамките на международната среща във Виена. Надявам се, че ще можем да продължим съвместните си усилия в Ню Йорк (на 18 декември - бел. ред.), заяви той.

Сред основните точки на разговора между Лавров и Кери беше и конфликтът в Източна Украйна и позиционирането на страната в създалата се международна ситуация. Руската страна поиска от Вашингтон да повлияе на Киев, за да направи позицията на Украйна по-конструктивна.

"На нас безусловно много ни се иска да продължим разговора, започнат от президентите на САЩ и Русия, за това как Съединените щати могат да съдействат за овладяване на украинската криза. С оглед на влиянието на Вашингтон върху Киев, това би могло да бъде в полза на дейностите в рамките на "нормадския формат"", поясни Лавров.

Още по темата

От своя страна Кери допълни, че Путин и Обама ясно са заявили, че искат да намерят изход за решаване на кризата в Сирия и в Украйна.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма