Гордана Силяновска-Давкова гост на операта “Валкюра” на Софийската опера и балет

"Културната дипломация е по-мощна от традиционната", посочи новоизбраният президент на РСМ

18.05.2024 | 21:33 Редактор: Елеонора Танева
Гордана Силяновска-Давкова гост на операта “Валкюра” на Софийската опера и балет

Новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова беше гост на спектакъла на Софийската опера и балет тази вечер в Скопие. На първата си публична изява Силяновска наблюдава българското представление на операта “Валкюра”. Преди това тя се срещна с директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов.

Силяновска заяви, че културната дипломация е по-мощна от традиционната. Тя посочи, че е много добре запозната с творчеството на Карталов и е дошла да се възхищава на премиерата.

Директорът на българския културен център в Скопие Антония Велева заяви, че "благодарение на подкрепата и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме възможност да посрещнем Софийската опера и балет с тази огромна постановка, която е върхът в цялостната програма на майските оперни вечери".

Екип от над 130 български солисти, оркестър и балет дойдоха в македонската столица и предизвикаха огромен интерес - залата е напълно разпродадена.

Представлението се провежда в Националната опера и балет в Скопие, като част от 52-то издание на Майските музикални вечери от 9 до 31 май. То беше най-очакваният момент в културната програма.

Спектакълът е режисиран от Пламен Карталов. Диригент е Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, а костюми - Християн Михалева-Зорбалиева.

Главните роли във „Валкюра” изпълняват Марияна Цветкова - Фрика, Томас Хол - Вотан, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Северна Македония, а партньор е Българският културно-информационен център в Скопие, пише БГНЕС.

Майските оперни вечери бяха открити с премиерата на „Трубарур” от Верди, режисирана от Иван Поповски.

Националната опера и балет на Северна Македония ще гостува в София през месец септември. 

Снимка: БГНЕС