Радев: РСМ е кандидат за ЕС, не може да поставя условия на държави членки

Пътят за Брюксел минава през София, заяви президентът

17.05.2024 | 16:17 Редактор: Толя Стоянова
Радев: РСМ е кандидат за ЕС, не може да поставя условия на държави членки

Държавният глава Румен Радев заяви, че Република Северна Македония не трябва да забравя, че е страна кандидат за членство в Европейския съюз и не може да поставя условия на държави членки. Според него не може и да ревизира международни договори, защото това "брандира" страната като държава, която не зачита международното право. Това каза президентът пред журналисти в Бургас, помолен да коментира изострената за пореден път риторика в Скопие по отношение на България.

Президентът Радев очаква политиците в Република Северна Македония да разберат, че България и Гърция, както и Европейският съюз, настояват за спазване на международните договори.

"Преговорната рамка трябва да се изпълнява, което означава изпълнение и на двустранните протоколи, регламентиращи отказ от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна", допълни Румен Радев.

"Надявам се политиците в Северна Македония да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечават от ЕС, което е в ущърб на самите граждани на страната и на държавата", каза президентът Радев.

Държавният глава посочи, че винаги е отправял покани за посещения в България към своите колеги президенти от РСМ, защото "пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София".

Румен Радев изрази и очакване всеки български политик, представляващ страната ни на срещите на европейските лидери в Брюксел, да продължи да отстоява нашия национален интерес и спазването на Копенхагенските критерии за членство и на правата на българите в РСМ. Румен Радев посочи, че когато той е бил на заседанията на Европейския съвет по времето на служебните правителства и когато за пръв път е поставил темата, натискът от останалите държави е бил огромен в посока да бъде отворена веднага вратата за преговори със Северна Македония.

Впоследствие България успя да убеди всички европейски лидери и европейските институции, че въпросът не е двустранен - между България и Република Северна Македония, а е европейски и се изразява в спазването на Копенхагенските критерии за правата на човека и недискриминация. Това, по думите на президента Радев, е довело и до поставянето на условия за промяна в Конституцията на РСМ за вписване на българите, както и за защита на техните права чрез приемане на протоколите, което да отвори вратата за преговори.

"България успя и това вече е въпрос между ЕС и държавата кандидат", допълни Румен Радев.

Попитан за злополуката с автомобил на НСО, в който е бил Кирил Петков, и при който почина шофьорът на друг автомобил, Румен Радев изрази съболезнования към близките на загиналия. Президентът посочи, че компетентните органи трябва да проверят обстоятелствата при злополучния случай и да установят кой носи вина.

"Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. Това важи особено за политиците, които трябва да дават пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата", каза държавният глава и допълни, че служителите на НСО са високоподготвени професионалисти.

По повод провеждането на извънредно заседание на Народното събрание Румен Радев заяви, че, за съжаление, най-вероятно ще се получи така, че парламентът да бъде употребен за предизборна трибуна.

"На фона на всички нелепи промени в Конституцията, които бяха извършени, имаше и много гласове, които казаха, че има поне едно положително нещо и това е, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Парламентът, видяхме, нито работи, нито осъществява контрол", допълни държавният глава и даде за пример исканията на академичната общност за увеличение на възнагражденията.

"Нито има контрол върху изпълнителната власт, нито парламентът ще заседава, за да актуализира бюджета, така че да се удовлетворят техните законови искания", каза Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)