Джон Кери и Сергей Лавров се срещат в Москва днес

Двамата ще преговарят по сирийския въпрос

15.12.2015 | 10:46 Редактор: Мария Аладжова
Джон Кери и Сергей Лавров се срещат в Москва днес

Днес в Москва ще започнат преговорите между руския външен министър Сергей Лавров и държавния сектретар на САЩ Джон Кери, предава РИА. Фокусът на срещата е ситуацията в Сирия и перспективите за съвместни действия в борбата срещу тероризма. 

В навечерието на посещението на Кери, Кремъл постави няколко важни въпроса към Вашингтон по указаните теми:

"При определянето на областите, в които ще си сътрудничим със САЩ, ние, както и преди, се ръководим изключително от собствените ни интереси, включващи и задачата за укрепление на нашата и международната безопасност. Това се отнася и до сирийската проблематика, за която Вашингтон търси подкрепа с помощта на подходи, които не винаги са съобразени с международното право. В хода на утрешните преговори се надяваме да получим от държавния секретар на САЩ необходимите пояснения", заявиха от руското външно министерство вчера. 

Още по темата

От министерството посочиха още, че ще искат администрацията на САЩ да преразгледа политиката си, която по думите на руското ведомство разделяла терористите на "лоши" и "добри" и добавиха, че разчитат на делови разговор с Кери.

От своя страна от Вашингтон съобщиха, че Джон Кери за пореден път ще се опита да убеди Русия да се включи в международната антитерористична коалиция, оглавявана от САЩ. Той (Джон Кери - бел. ред.) отива с очакването, че няма да има предварителни условия за провеждането на срещата и преговорите, поясни ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Джон Кърби