Знеполският епископ Арсений е първият избран кандидат за Сливенски митрополит

Той получи 26 гласа на първия тур

19.05.2024 | 13:42 Редактор: Елеонора Танева

В Сливен се провежда епархийският избор за нов митрополит след смъртта на митрополит Йоаникий на 9 януари. Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур с  26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа. За Мелнишки епископ Герасим имаше 21 гласа, за Браницки епископ Пахомий - 18 гласа, за Велички епископ Сионий – 6, за за Главиницки епископ Макарий - 5 гласа, за Велбъждски епископ Исаак – 4 гласа.

Предстои втори тур, на който избирателите ще гласуват за един от останалите петима епископи.

На 22 април Светият синод на Българската православна църква определи листата с епископи за избора на нов Сливенски митрополит. В нея са Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак.

"Да видим какви новини ще ни благовестят. Надяваме се всичко днес да мине в рамките на нормалното. Надявам се всички 42-ма човека да дойдат, това е важно за кворума и събранието", подчерта варненският митрополит Йоан. 

До днешните избори се стигна след като февруарските бяха касирани от Светия синод, след две подадени жалби за сговор между избирателите, въпреки, че на два тура бяха избрани епископ Иеротей с 27 гласа и епископ Михаил с 22 гласа. Последва разделение между свещениците в епархията на поддържащи решението на Светия синод и на тези, които избраха кандидатурата на епископ Йеротей. Скандалът  завърши с осемдневната гладна стачка на сливенския отец Иван и взаимни обвинения, че всичко се прави в интерес на управлението на имотите на епархията по Черноморието и предстоящия избор за патриарх.

"Нямаме очаквания, в листата няма някой, който ние да искам в нашата епархия, двамата, които бях избрани - беше в нарушаване на устава и несъобразяване с волята на избирателите", сподели мирянин. 

Ако днес бъдат избрани двама от шестимата кандидати, то следващата неделя Светия синод ще трябва да избере Сливенски владика на мястото на починалия в началото на годината дядо Йоаникий.

Вижте повече в репортажа.