Синодът посочи изискванията за нов Сливенски митрополит, избират го в края на май

Обсъждат дали ще имаме делегация, която да донесе от Благодатния огън у нас

22.04.2024 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

Светият Синод на Българската православна църква заседава. Една от точките, която висшите духовници обсъждат, е определянето на листата с епископи, измежду които да се избере нов Сливенски митрополит. До патовата ситуация се стигна след първата неуспешна процедура за избор на нов Сливенски митрополит.

Хронологията на събитията: дядо Йоаникий почина през януари, а за временен наместник беше избран Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. На организираните от него епархийски избори бяха излъчени двама кандидати - Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил.

Въз основа на жалба Синодът касира вота и реши с наредба да промени начина, по който да се избират митрополити, най-вече в частта с отпадането на гласуването на епархиотите. Това доведе до протести на миряни и дори гладна стачка на свещеник в подкрепа на един от кандидатите.

Впоследствие наредбата беше отхвърлена, но процедурата трябваше да започне отначало. На редовното си заседание днес митрополитите от Светия Синод решават измежду 15 епископи кои да бъдат включени в листата в достоизбираеми за нов Сливенски митрополит.

"За всеки един кандидат ще бъде гласувано поотделно от членовете на Светия Синод. Всички епископи, които са от БПЦ - за всеки един от тях ще бъде гласувано, тъй като не всички епископи ще бъдат в този листа, тъй като се изготвя по преценка на Светия Синод и в нея влизат епископи, които имат качества и отговарят на изискванията да бъдат е епархийски митрополити. За да бъдеш такъв, освен добър духовник, трябва да бъдеш и добър администратор, да познаваш и стопанските въпроси, да бъдеш мъдър управленец и да си се доказал като епископ", каза Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Въпреки че листата все още не е уточнена, ясни са датите за Епархийския избор за нов Сливенски митрополит - 19 май, а каноническият в Светия Синод е на 26 май. Друг от обсъжданите въпроси е ще изпрати ли страната ни делегация, която да донесе у нас от Благодатния огън.

Снимка: Bulgaria ON AIR