България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво следва от решенията на Светия Синод и има ли нарушени права?

Епархията да стои без митрополит може да генерира нови протести, смята доц. Нушев

13.03.2024 | 10:59 Редактор: Тодор Петров

Светият Синод потвърди касирането на изборите за Сливенски митрополит и насрочи нов избор. Също така реши, че спорната наредба за избор на митрополити е неприложима и ще бъде обсъдена на бъдещ Църковен събор. Заседанието се проведе на фона на протест и контрапротест от свещеници и миряни. 

"И касирането на първия етап от избора, и опитът да бъде прокарана наредба, която противоречи на устава и променя установените права за участие в избора, са нарушения и отнемане на права. Което провокира и протеста на избирателите и други вярващи. В Светия Синод има трима митрополити, които са гласували против", коментира в "България сутрин" доц. д-р Костадин Нушев - преподавател от Богословския факултет на СУ "Св Климент Охридски". 

Според него доброто решение е, че се премахва наредбата, макар че окончателно тя не се отхвърля. Сякаш е пренасочена за разглеждане от бъдещ църковен събор. Основното, което предизвика проблемите, е касирането на избора от първия етап. Епархийските избиратели настояват да бъде спазен уставът, стана ясно още от думите му пред Bulgaria ON AIR.

Доц. д-р Нушев видя двойнственост и противоречие: От една страна, протоколът от проведения избор е положителен - изборът е протекъл законосъобразно; от друга страна се появяват жалби, които не са точно оповестени. Оттам тръгва спор правомерно ли е на базата на неоповестени жалби да се предлага касиране на избора.

"В църковните канони има положение, че след като един митрополитиски престол овдовее, в рамките на 3 месеца трябва да се проведе избор на нов митрополит. Сега тези срокове се зануляват и всичко започва отначало. Преди да започне самата процедура трябва да бъде извършена ревизия и проверка дали тези избиратели са редовни. Трябва да покаже дали има нарушения - че избраният кандидат е уличен в злоупотреби", обясни гостът.

Епархията да стои без митрополит може да генерира нови протести, предупреди доц. д-р Нушев.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа