Митрополит Киприан: Касирането на избора за Сливенски митрополит е окончателно

Възникна напрежение между вярващите

12.03.2024 | 13:55 Редактор: Толя Стоянова

Протест и контрапротест пред Светия Синод. Миряни и свещеници недоволстваха заради промените в правилата за избора на Сливенски митрополит.

Светият Синод потвърждава касацията на вече направения избор на двамата епископи в Сливенската епархия. В същото време обаче Синодът връща за ново преразглеждане наредбата за избор на бъдещи митрополити. Тези въпроси породиха напрежение между вярващите, заради това и по-рано се събраха няколкостотин духовници и вярващи пред Светия Синод. Те бяха разделени на две групи.

Припомняме, че след като Сливенският митрополит Йоаникий почина, Варненският оглави духовната организация в Сливен. Той организира и процедура за избор на нови кандидати за поста на Сливенския митрополит. След първия етап бяха избрани двама епископи - Йеротей и Михаил. Те бяха избрани от Сливенската епархия, а на втория етап трябваше митрополитите от Синода да посочат един от двамата. В деня, в който това трябваше да се случи, Синодът касира избора на двамата епископи.

"Касирането на проведения на 18 февруари 2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно", заяви Старозагорският митрополит Киприан след проведено заседание на Светия Синод.

"Не знаем на какво основание Светият Синод реши да касира този избор и да внесе нова наредба, която е противоуставна. Новата наредба гласи да се изолира народът и свещенството при избора на епархийски архиерей. Да ги избират само митрополитите от Светия Синод, които са 11 на брой", каза свещеник Георги Танчев.

"Вярващите не са овце и имат право и на глас, и на мнение. Не сме папагали да повтаряме чужди мисли и да озвучаваме само техните. Имаме и наши. Надяваме се да вземат разумно решение и да оттеглят наредбата", добави свещеник Иван Попянков.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа