Св. Синод променя процедурата за избора на митрополити

На 12 март вероятно ще се проведе изборът на нов Сливенски митрополит

25.02.2024 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Светият Синод касира избора на Сливенски митрополит от 18 февруари. Тогава бяха определени двама епископи, един от които трябваше да поеме ръководството на епархията. Променя се и процедурата, по която ще се извършва вотът занапред. 

Днес Светият Синод трябваше да избере кой да бъде новият Сливенски митрополит. До каноничния избор достигнаха Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил. Вчера обаче, след продължило повече от 3 часа заседание, архиереите са решили да касират избора.

Те са изслушали доклада на временно управляващия овдовелия епархийски престол Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, като са разгледали и постъпилите жалби. От тях става ясно за нарушения, които не позволяват изборът да бъде приет за легитимен. 

Изненадващо, освен решението за касиране се е стигнало и до предложение за промяна на процедурата за избора на митрополити занапред. Според приетата наредба, той ще се извърша на два тура, но единствено от Св. Синод, а не както досега - първо от епархийските избиратели и след това от висшите духовници. 

Следващото заседание на Светия Синод е на 12 март, когато вероятно ще се проведе и изборът за нов Сливенски митрополит според приетата вече наредба.