Избраха двамата кандидати за овдовелия престол на сливенския митрополит Йоаникий

След седмица ще бъде излъчен един от двамата - Константийският епископ Михаил или Агатополският епископ Йеротей

18.02.2024 | 16:08 Редактор: Елеонора Танева
Избраха двамата кандидати за овдовелия престол на сливенския митрополит Йоаникий

Константийският епископ Михаил и Агатополският епископ Йеротей ще са на каноничен избор за овдовелия престол след кончината на сливенския митрополит Йоаникий.

Епархийските избиратели ги излъчиха между десет кандидати. Двамата бяха избрани с пълен кворум, но на два тура. Изборът беше воден от временния наставник на епархията - Варненския митрополит Йоан и се предаваше на живо във Facebook страницата на Българската православна църква. Ако Светият Синод прецени, че изборът е валиден, на 25 февруари ще се проведе и каноничният избор, който ще определи новия Сливенски митрополит.

Агатополският епископ Йеротей (Ивайло) Станиславов Косаков е роден на 01.02.1977 година в гр. Велико Търново. Завършил е Паралелния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“ през 2003 г. Преди пострижението си е послушник в манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие. Постриган е за монах на 22.12.2003 г. от Сливенския митрополит Йоаникий и е зачислен към братството на манастира “Св. вмчк Георги“, гр. Поморие. 

По решение на Св. Синод на 01.10.2014 г. е хиротонисан за епископ с титлата Агатополски в храм „Успение Богородично“,  гр. Сливен, и назначен за Викарий на Сливенския митрополит.

Роден със светско име Тошо Николаев Диловски на 09.02.1981 г. в многодетно семейство от православен български род в гр. Русе.

Основно образование завършва в ОУ „Христо Ботев“, гр. Мездра, средното – в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, профил – физика.

Завършва през 2005 г. бакалавърска степен в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В същия факултет завършва магистърска програма „Църковно-социално служение“, специалност „Теология“, с отличие през 2010 г.

Паралелно с учебните занимания в Богословския факултет, през 2006 г., по благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, постъпва в Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил”, общ. Правец, където официално е приет на послушание от 2007 г. с благословията на своето семейство.