Светият Синод заседава на фона на протест и контрапротест

Очаква се да преразгледа решението си за избор на митрополити

12.03.2024 | 07:56 Редактор: Тодор Петров
Светият Синод заседава на фона на протест и контрапротест

На заседание днес се очаква Светият Синод да преразгледа решението си от края на февруари, с което висшите духовници промениха правилата за избор на митрополити - без участието на епархийските събрания. Това стана непосредствено след касирането на изборите за нов Сливенски владика.

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф първи изрази становище и определи наредбата като "комунистическа осанка в устава на църквата". Варненскопреславският митрополит Йоан, който е временен наместник на Сливенската епархия, оттегли наредбата и предложи нов избор през април.

Последва го врачанският митрополит Григорий, а след това и пловдивският митрополит Николай, който предложи да бъде зачетен изборът на събранието от 18 февруари. Русенският владика Наум уточни, че е подкрепил принципното мнозинство в името на църковното единство и призова за свикване на църковен събор, съобщи БНР.

Представители на сливенската епархия се събират на молитвено събиране пред софийската синодална палата в 8.30 часа. Според богослова проф. Иван Желев е организиран контрапротест.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Спретват преврат и в църквата. Въпросната нова наредба изключва участието на миряните при избор на митрополит, за да се спускат отгоре определени църковни служители, лоялни към светската власт. Разбиха държавата. Наред е и църквата явно. Сигнализирай за неуместен коментар