Светият Синод променя процедурата за избора на митрополити

Първият избор по новите правила се очаква да се проведе на 12 март

25.02.2024 | 18:37 Редактор: Толя Стоянова

Светият Синод касира избора на Сливенски митрополит. Променя се и процедурата, по която ще се извършва вотът занапред. Новите митрополити ще се избират единствено от членове на Светия Синод. До касирането на изборите за Сливенски митрополит се стигна след близо 4-часово извънредно заседание на Светия Синод. На него висшите духовници са изслушали доклада на временно управляващия овдовелия епархийски престол Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, като са разгледали и постъпилите жалби, които се приемат за основателни и не позволяват изборът да се приеме за легитимен. Макар и излъчван пряко, за да се гарантира прозрачността му, според богослова д-р Благовест Върбаков става въпрос за грешка на епархийските избиратели.

"Тайно гласуване, предварително изготвена бюлетина, трябва да ограждат две имена, а те не ограждаха две имена", каза Благовест Илиев.

Изненадващо обаче на вчерашното заседание се стигна до предложение за промяна на процедурата за избора на митрополити оттук нататък. Тя ще бъде извършвана само в Светия Синод и от владиците.

"Светият Синод съставя листа между достоизбираемите епископи на БПЦ, след това с явно гласуване с мнозинство се избират двама епископи. В следващия ден се провежда каноничен избор в параклиса на Св. Синод и се посочва един от двамата епископи, който да бъде митрополит на овдовялата или овакантена епархия. В присъствието на епархийския съвет на овдовялата или овакантена епархия, 6 представители на духовенството и 6 представители на миряните", коментира Старозагорският митрополит Киприан.

"Светият Синод има право да извърша такива вътрешноправни действия, но те трябва да бъдат санкционирани с нов църковен народен събор, т.е. те не могат да влязат в сила априори, със самото внасяне и гласуване от Св. Синод", каза теологът д-р Върбаков

Първият избор по новите правила се очаква да се проведе на 12 март с явно гласуване, а ден след това да бъде и каноническият вот, който да определи новия Сливенски митрополит. 

Теолозите посочват, че решението не е добре обмислено с оглед на това, че Българският патриарх е и Софийски митрополит, а той се избира чрез църковен събор. От Синода коментираха, че състоянието на патриарх Неофит се подобрява и благодариха за полаганите от лекарите грижи за физическото му здраве, и изразиха надежда за завръщането му като "кормчия на кораба" на Българската православна църква.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
rttgf
преди 2 месеца
В останалите православни църкви митрополитите се избират само от епископите. Сигнализирай за неуместен коментар