Протести и ултиматуми: Нетаняху е пресиран от вътрешен и външен натиск

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е на посещение в Саудитска Арабия и Израел

19.05.2024 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

Разрив в израелския военновременен кабинет - центристът Бени Ганц постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Ганц заплаши да подаде оставка от правителството, ако до три седмици то не приеме нов план за войната в Газа. Той поиска от премиера Бенямин Нетаняху да се ангажира със съгласувано виждане за конфликта в Газа, в което да се посочва кой може да управлява територията след войната, като постави и срок за това - до 8 юни. На пресконференция Ганц предупреди, че ако дотогава очакванията му не бъдат удовлетворени, ще оттегли своята центристка партия от извънредното правителство. 

"Ако изберете пътя на фанатиците и поведете цялата нация към пропастта, ще бъдем принудени да напуснем правителството", заяви Ганц.

Премиерът Нетаняху коментира заплахата, като заяви, че Ганц е избрал да постави ултиматум на министър-председателя вместо на радикалното палестинско движение "Хамас".

Бени Ганц изложи план от шест точки, който включва връщане на заложниците, прекратяване на управлението на "Хамас", демилитаризиране на ивицата Газа и създаване на международна администрация по гражданските въпроси със сътрудничеството на САЩ, Европа, арабските страни и Палестина.

Ганц е дългогодишен политически съперник на Нетаняху. Той се присъедини към военновременния кабинет в първите дни на войната в знак на национално единство. Израелският премиер е подложен на нарастващ натиск на няколко фронта. Привържениците на твърдата линия искат военната офанзива в южния град Рафах да продължи. САЩ и други държави съветват да не се предприема офанзива в града.

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е на посещение в Саудитска Арабия и Израел през уикенда за разговори, свързани с войната. Днес Съливан ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който заяви, че Израел ще "остане сам", ако се налага.

Стотици участваха в пропалестински протест във Вашингтон по време на посещението на Съливан.

Вижте повече в репортажа.