Саудитска Арабия създаде антитерористична коалиция от 34 страни

Коалицията ще бъде базирана в Риад

15.12.2015 | 10:43
Саудитска Арабия създаде антитерористична коалиция от 34 страни

Саудитска Арабия обяви във вторник създаването на антитерористична военна коалиция от 34 страни, включително страните от Персийския залив, Египет и Турция за борба с тероризма в ислямския свят, съобщи АФП.

Воденият от саудитците съюз не включва Иран, нито Сирия и Ирак.

Коалицията ще бъде базирана в Риад "за координация и подкрепа на военни операции срещу тероризма" с участието на близкоизточни, африкански и азиатски страни, съобщи агенция SPA.

Коалицията ще се насочи към решаване на "проблема с тероризма на ислямския свят и ще бъде партньор в глобалната борба с тази напаст", каза саудитският министър на отбраната и заместник-престолонаследник принц Мохамед бин Салман на пресконференция в Риад.

Престоят преговори за "координация с приятелски, миролюбиви страни и международни организации за подкрепа на международните усилия за борба с тероризма и запазване на международни мир и сигурност", съобщава SPA.

34-членният съюз е съставен от членове на базираната в Джеда Организация за ислямско сътрудничество.

Над 10 други ислямски страни изразиха подкрепа за коалиция, включително Индонезия.

 

Още по темата

САЩ призова за по-широко международно участие в борбата с джихадистките групировки на Ислямска държава като настояха Турция да положи повече усилия за контрол на границата си със Сирия и смята, че вниманието на Саудитска Арабия и страните от Персийския залив е отклонено от конфликта в Йемен.

 

Още по темата

През март кралството създаде арабска коалиция от около дузина страни в подкрепа на правителството на Йемен срещу подкрепените от Иран бунтовници-хути и техните съюзници, които превзеха по-голямата част от страната.

Миналата седмица Саудитска Арабия бе домакин на безпрецедентни преговори между опозиционни сирийски политици и военни фракции, които се съгласиха да преговарят с режима на президента Асад, но настояха той да се оттегли в началото на прехода.

Срещата стана след постигнатото през ноември във Виена споразумение между дипломати от 17 страни, включително Саудитска Арабия за политически преход и спиране на сирийската война.

Планът от Виена поставя датата 1 януари като цел за започване на мирни преговори,  създаване на преходно правителство 6 месеца след това и избори след 18 месеца.

Саудитска Арабия подкрепя някои бунтовници в Сирия и миналата година се присъедини към водената от САЩ коалиция, която бомбардира ИДИЛ в Сирия.

 

Турция каза, че формирането на 34-членна ислямска коалиция "е най-добрият отговор" за заплахата от тероризма.

От Анкара премиерът Давутоглу каза, че когато Турция получила поканата да формира "по-широк съюз", отговорът е бил положителен.

"Най-добрият начин за тези, които се опитват да идентифицират исляма с терор е единственото на ислямските страни против тероризма. Затова Турция е готова да подкрепи всяко усилие за борба с тероризма".


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма