Президентът на Грузия наложи вето на Закона за "чуждестранното влияние": Руски е по същността си

Той противоречи на Конституцията и трябва да бъде отменен, призова Саломе Зурабишвили

18.05.2024 | 20:37 Редактор: Елеонора Танева
Президентът на Грузия наложи вето на Закона за

Вето на спорния закон за "чуждестранното влияние" наложи президентът на Грузия Саломе Зурабишвили. 

"Днес налагам вето (...) на закон, който е руски по своята същност и противоречи на нашата конституция", заяви Зурабишвили, след като приетият тази седмица от парламента текст беше осъден от противниците му като целящ да отклони Грузия от пътя ѝ към Европа и да я насочи към Русия.

Така нареченият "руски закон", чиито противници протестират срещу приемането му от седмици, изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "прокарващи интересите на чуждестранна сила". Критиците на законопроекта твърдят, че той е много сходен със законодателството, използвано от Кремъл за заглушаване на опоненти, и че ще попречи на стремежа на Грузия да се присъедини към ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Зурабишвили, която влиза във все по-остра конфронтация с управляващата партия в Грузия, изтъкна, че законът противоречи на Конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", и добави, че той "трябва да бъде отменен", съобщава БТА.

Управляващата партия "Грузинска мечта" разполага с достатъчно мнозинство, за да отхвърли президентското вето и се очаква през следващите дни да го направи. 

Снимка: БГНЕС