ИДИЛ си осигурява приходи по $80 млн на месец в Сирия и Ирак

Доклад на IHS

07.12.2015 | 17:52
ИДИЛ си осигурява приходи по $80 млн на месец в Сирия и Ирак

По-голямата част от финансирането на Ислямска държава е чрез данъци върху икономическата дейност и основните услуги в районите, които контролира, показват резултатите от последния доклад на IHS Inc, публикуван на 7 декември 2015.

Анализът на публично достъпни данни, включително социални медии, направен от екипа, който отговаря за месечни Conflict Monitor в IHS Aerospace, Defense and Security оценява, че общите парични приходи на месец в края на 2015 е около 80 млн. долара.

По-голямата част от парите, над половината, са от данъци и конфискации, докато 43% са от петрол. Трафикът на наркотици, продажбата на електричество и даренията формират останалата част от приходите.

 

IHS посочва шест източника на приходи

Ислямска държава поддържа най-малко шест източника на приходи:

  • - производство и трафик на петрол и газ;
  • - данъци върху печалбата на всички компании в районите под нейн контрол;
  • - конфискация на земя и имущество;
  • - трафик на наркотици и антики;
  • - престъпна дейност като обири на банки и отвличания за откуп;
  • - търговска дейност като управление на малки компании, включително транспортни или агенции за недвижими имоти.

"Един от основните източници на приходи за ИДИЛ са данъците върху икономическата дейност и основни услуги, включително електричество, мобилни телефонни мрежи, интернет достъп, ритейл, индустрия и селско стопанство от районите под негов контрол", каза Лудовико Карлино, старши анализатор в IHS и член на екипа за мониторинг на конфликти.

"Те облагат с 20% всички услуги".

Беззаконието в Сирия и Западен Ирак улеснява поемането от терористичната групировка на нормалните функции на държавата, допълнени от собствените й криминални и трафикантски мрежи и зависимостта на местното население от черния пазар.

"Бизнес моделът, който е силно насочен към посредници и комисионни означава също, че Ислямска държава е в състояние да генерира печалба от райони и сектори, с които няма пряк контакт", казва Карлино.

 

В доклада на IHS се посочва още, че има индикации, че терористичната групировка полага усилия да балансира бюджета си. Институтът твърди, че има съобщения за намаляване на заплатите на бойците, повишение на цените на тока и други основни услуги и въвеждането на нови данъци в селското стопанство.