Обама: Ще унищожим всяка организация, която се опитва да ни навреди

Президентът на САЩ определи стрелбата в Сан Бернардино като терористична атака

07.12.2015 | 12:08 Редактор: Мария Аладжова
Обама: Ще унищожим всяка организация, която се опитва да ни навреди

В обръщение към нацията Барак Обама призова членовете на Конгреса на САЩ да одобрят военната офанзива срещу ИД, предава РИА Новости. Президентът обеща на съгражданите си да „унищожи” бойците и подчерта, че „идеологията на омразата” не бива да бъде приветствана сред мирните граждани.

Още по темата

Обама определи стрелбата в Сан Бернардино като терористична атака. Това беше терористичен акт, насочен към убийството на невинни хора, посочи той.

Федералното бюро за разследване (ФБР) все още няма доказателства, че убийците са действали под ръководството на терористична организация отвън, подчерта държавният глава.

Президентът призова да бъде преразгледана безвизовата програма, по която жената-терорист Тафшин Малик е влязла в САЩ. Също така Обама нареди на Конгреса да бъде приет закон, забраняващ притежанието на оръжие на лица, заподозрени в екстремизъм. 

Обама отново се обяви срещу свободното продаване на лични оръжия в САЩ

Законите за притежание на лично оръжие в САЩ за пореден път намериха място в речта на  президента. Обама е един от представителите на политическата сила в САЩ, които години наред се опитват да наложат ограничения върху продажбата на огнестрелни оръжия в страната. 

Американците съставят 42% от 644-те милиона лично притежаваните огнестрелни оръжия по света. Всяка година в страната се извършват средно по 300 000 нападения именно с такива оръжия. В някои щати, като Тексас например, закупените артикули дори не се регистрират и се продават без период на изчакване. 

Още по темата

В обръщението си Обама заяви, че САЩ ще продължава да нанася удари върху ИД в Сирия, заедно с Франция, Германия и Великобритания. По негови думи американското правителство ще продължи да обучава иракчаните и сирийците, сражаващи се срещу групировката.

„Терористичната заплаха е реална, но ние ще се справим с тази опасност. Ще унищожим тази и всяка друга организация, която се опитва да ни навреди”, закани се държавният глава. 

Коалицията САЩ - Европа в борбата срещу ИДИЛ

Още по темата

След атентатите в Париж САЩ са усилили сътрудничеството си с европейските си съюзници, като постоянно обменят следствена информация помежду си, се казва още в обръщението. По думите на Обама в момента се работи и с Турция по въпроса със затварянето на турско-сирийската граница. 

Президентът призова за решаване на политическата криза в Сирия. Той посочи, че това е необходимо, за да могат Русия и САЩ да работят заедно в името на общата им цел – победата над ИД.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма