Най-дългата атака от началото на войната между Русия и Украйна, загинаха жена и дете

Киев атакува с дронове окупирания Крим и руската Белгородска област

17.05.2024 | 08:27 Редактор: Вяра Димова
Най-дългата атака от началото на войната между Русия и Украйна, загинаха жена и дете

Удари между Украйна и Русия. Киев атакува с дронове окупирания Крим и руската Белгородска област. Съобщава се за жертви. Въздушната тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна, беше отменена рано тази сутрин, след като представители на местните власти съобщиха за удари, нанесени от руски дронове и предупреждение за ракетна опасност в град Харков.

Въздушната тревога в Харков е продължила над 16 часа - най-дългата от началото на войната.

Ръководителят на областната администрация Олег Синегубов заяви, че руската армия е нанесла поне шест удара с безпилотни летателни апарати по града. Кметът Игор Терехов информира за избухнал пожар след нападенията, но няма данни за пострадали. Терехов посочи, че след атаката с дронове е последвала такава и с ракети. За взривове се съобщава още в град Полтава в едноименната област.

Украинската армия обяви, че руснаците се опитват да оказват натиск на украинците в Харковска област. Бойните действия там продължават да се водят основно край Липци и Волчанск. Най-напрегната обаче остава ситуацията край Покровск в Донецка област, където през последните 24 часа е имало общо 35 стълкновения.

Междувременно губернаторът на руската Белгородска област съобщи, че жена и детето ѝ са загинали при украинско нападение с дронове срещу региона. Те са пътували в автомобил с още двама души, които са ранени, предаде БНР.

Тази нощ окупираният Крим и южният руски град Новоросийск се оказаха подложени на масирана атака от безпилотни летателни апарати и морски дронове. Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев заяви, че военните са отблъснали атаката с помощта на стрелково оръжие. Унищожени са десетки летателни апарати и повече от пет морски дрона.

Снимка: архив, БГНЕС