Турция отрече твърдението, че купува петрол от ИД

Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако ИД продава петрол на Турция, но и Путин трябва да направи същото, ако не докаже твърдението

01.12.2015 | 09:40 Редактор: Ирина Георгиева
Турция отрече твърдението, че купува петрол от ИД

Турция оспорва твърдението на Русия, че Анкара е свалила руския бомбардировач Су-24, за да защити търговията си с петрол с ИД, пише BBC.

"Ако твърдите нещо, то трябва да го докажете." - заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Така турският държавен глава отговори на обвиненията на руския президент Владимир Путин, който минала седмица каза още, че свалянето на самолета е "огромна грешка".

Турското правителство отказа да се извини за свалянето на руския самолет.

Единият пилот загина, а другият беше спасен след като руският бомбардировач Су-24 беше свален от турския изтребител F-16 на границата със Сирия на 24 ноември. Първият беше убит по време на спасителната операция в Северозападна Сирия.

Турция заяви, че руският бомбардировач е навлязъл във въздушното й пространство - обвинения, които Русия отрича.

Държавният департамент на САЩ заяви, че доказателства от турски и американски източници показват, че самолетът е нарушил турското въздушно пространство.

Турция отрича, че има всякакви връзки с ИД.

"Трябва да поставите документите си на масата, ако имате такива. Нека видим доказателствата."- заяви Ердоган.

Турският президент заяви също, че ще подаде оставка, ако се докаже твърдението, че Турция купува петрол от ИД, но това предполага, че и руският президент Владимир Путин трябва да направи същото, ако не е прав.