САЩ обвиниха Асад, че купува петрол от ИДИЛ

Кирсан Илюмджинов обвинен в сътрудничество с близки до режима на Асад в Сирия и Русия

26.11.2015 | 10:53
САЩ обвиниха Асад, че купува петрол от ИДИЛ

Администрацията на Обама обвини правителството на Сирия в покупка на петрол от Ислямска държава и включи в черния списък сирийско-руски бизнесмен, заподозрян в осигуряване на транзакцията, съобщиха FT и WSJ.

Американското Министерство на финансите санкционира руски и кипърски бизнесмени и компании, заподозрени в оказване на подпомагане на сирийската централна банка да заобиколи международните санкции чрез мрежа от компании, базирани в Русия, Кипър и Белиз.

Сред лицата, включени в черния списък е Кирсан Илюмджинов, бившия президент на република Калмикия и дългогодишен президент на Световната федерация по шах, съобщава WSJ, цитирайки Министерството на финансите на САЩ.

 

Американските власти отдавна изразяват тревога, че режимът на Асад финансира ИДИЛ като купува петрол, произведен на територии, контролирани от групировката в Сирия.

 

В сряда американското министерство на финансите обвини роденият в Сирия бизнесмен Джордж Хасуани, който има и руско гражданство, в използване на компанията HESCO Engineering Construction Co като посредник в петролни сделки между Асад и ИДИЛ.

Хасуани е в черния списък на ЕС от март, решение, което обжалва.

САЩ обвини и Илюмджинов в тясно сътрудничество с близки до режима на Асад в Сирия и Русия, съобщи Министерството на финансите.

"Кирсан Илюмджинов е помагал и действал от името на правителството на Сирия, Централната банка на Сирия и две физически лица, Мудалал Хури и Батул Рида. Той е свързан с финансови транзакции, включващи свързани с Хури компании от 1997 и притежава или контролира руската Financial Alliance Bank заедно с Хури", пише в съобщението.

/Снимка: rfabank/