Москва представи доказателства за търговия между Турция и ИД

Според руското висше военно командване страната печели по 3 млн. долара дневно

03.12.2015 | 16:56 Редактор: Мария Аладжова
Москва представи доказателства за търговия между Турция и ИД

Днес Москва представи информация, според които Турция осъществява контрабандна търговия на петрол с екстремистите от „Ислямска държава”, съобщава БНР.

Заместник-ръководителят на Министерството на отбраната на Русия Анатолий Антонов заяви пред пред чуждестранните кореспонденти и военни аташета, че руските военно-космическите сили са засекли три маршрута, по които джихадистите транспортират незаконен петрол от североизточна Сирия и северозападен Ирак:

„Основният потребител на този краден от законните му собственици в Сирия и Ирак петрол е Турция. Според данните, с които разполагаме, в този престъпен бизнес е въвлечено висшето политическо управление на Турция – президентът Ердоган и семейството му. Русия не веднъж е говорила за опасността от заиграването с терористите – това е все едно да се налива масло в огъня”, каза Антонов.

Според руското висше военно командване всеки ден в търговията между „Ислямска държава” и Турция се продават 200 хил. барела петрол дневно, транспортирани от 8500 цистерни.

Русия твърди, че разполага с достоверни разузнавателни данни, според които само за последната седмица от Турция в отрядите на ИДИЛ и Ал Нусра в Сирия и Ира, са преминали 2000 екстремисти и 120 хил. боеприпаси, както и 251 автомобила.

Според руските военни Турция печели по 3 млн. долара дневно от търговията – сума, която е намаляла наполовина от започването на руските бомбардировки над посочените маршрути.

По-рано през деня турският държавен глава Реджеп Таип Ердоган заяви, че Турция разполага с доказателства, за участието на Русия в търговията на нефт с групировката "Ислямска държава".