Обама обяви Русия за конструктивен партньор

Обама и Медведев за смята на посоката на срещата на АСЕАН в Манила

18.11.2015 | 06:49
Обама обяви Русия за конструктивен партньор

Президентът на САЩ Барак Обама оцени ролята на Русия в преговорите за прекратяване на кризата в Сирия и предложи възможността за подобряване на връзките, ако Москва насочи военните си удари към ИДИЛ, съобщи АФП.

Русия е била „конструктивен партньор във Виена в опит да създаде политически преход“, каза Обама по повод преговорите във Виена.

Но все още има различия по съдбата на сирийския президент Башар Асад и в момента Москва го защитава, каза президентът на САЩ, цитиран от АФП.

„Очевидно има уловка, поради което Москва все още иска да държи Асад на власт“.

„Тези различия не ни попречиха да потърсим начин за спиране на огъня“, каза Обама в Манила.

 

Смяна на посоката

Барак Обама говори в Манила на срещата на АСЕАН на 18 ноември 2015 ден след като руският президент Владимир Путин обеща да залови отговорните за атентата срещу руския самолет над Синай.

Пред журналистите в кулоарите на срещата на върха президентът Обама каза /цитиран от Ройтерс/:

„Ако смени посоката на военните си удари към основната заплаха – и това е Ислямска държава, точно това искаме да видим“.

Американският президент каза, че е имал няколко разговора с Путин през уикенда на срещата на Г20 в Анталия, Турция и по-рано в ООН в Ню Йорк. Още разговори ще има с Москва, добави Обама.

„Проблемът с тяхната военна интервенция в Сирия беше, че искаха повече да подкрепят Асад и целта им беше умерената опозицията, вместо да целят тези, които ни заплашват в Европа, САЩ и Русия“, каза Обама.

 

Още по темата

Атентатите изостриха глобалния политически дневен ред

В Манила е и руският премиер Дмитрий Медведев. Той каза, че неговата страна може да победи тероризма сама, но най-добре за Москва и Запада би било да загърбят различията си и да се бият заедно, съобщава Ройтерс. Той добави, че отношението на Запада към Русия изглежда „странно“ в светлината на последните атентати в Париж и свалянето на руския самолет.

„Атентатът с нашия самолет и терористичната атака в Париж изостри глобалния политически дневен ред“, каза Медведев.

„Обявена е война срещу целия цивилизован свят. Заплахата е глобална и за съжаление, реална. Затова позицията на някои западни страни към Русия изглежда странно“, каза Медведев, цитиран от Ройтерс.

/Снимка: @USMission2ASEAN/